%27Prijstij+gekeerd%2C+kwaliteit+blijvertje%27
Blog
© Fransen Gerrits

'Prijstij gekeerd, kwaliteit blijvertje'

Het tij is opnieuw gekeerd. Het jaar 2023 is sterk begonnen voor de varkenshouderij en dat was hard nodig ook. Betere biggen- en vleesprijzen en dalende kosten zijn meer dan welkom, maar de vraag naar kwaliteit is een blijvertje.

Een thema dat altijd aandacht verdient, ongeacht de marktomstandigheden, is werken aan de biggenkwaliteit. Denk hierbij aan reductie van slachtbiggen en uitval, maar ook aan zaken als gezondheid, groei en voerconversie van de big. In een slechtere markt is een goede big een verzekering van afzet, maar in een betere markt geeft dit uiteraard ook extra kansen. Met de huidige omstandigheden is het makkelijker om te investeren in verbetermogelijkheden. Ik drop vier opties in willekeurige volgorde zonder uitputtend te willen of kunnen zijn.

1. Bijvoeren van biggen zowel in kraamstal als direct na spenen kan de voeropname met 20 tot 30 procent verhogen in deze cruciale fase. Dat leert onze ervaring. Verstrek prestarter droog of in vloeibare vorm in kommen en verstrek extra water. Dit in combinatie met andere opnamestimulerende zaken.

2. Zorg voor goede hygiënemaatregelen zoals betere scheiding tussen werk- en looplijnen en materialen die in de stal worden gebruikt. Het verspreiden van eventuele kiemen kan daarmee nog verder worden gereduceerd. Vaak is arbeid ook nog efficiënter te benutten.

3. Klimaatoptimalisatie in de kraamstal door een juiste vloerverwarming, biggenlampen en eventuele onderkruipen. Het creëren van een microklimaat kan ook prima werken in de biggenstal. Warmte dient op de goede plaats te zijn. Zelf deze energie duurzaam produceren is een echte kans. Ook opties om zaken te monitoren met camera's, sensoren en slimme meters bieden kansen.

4. Monitor de gezondheidsstatus door goede analyses te maken en afstemming te zoeken met de afnemer van uw biggen.

Investeren in zulke zaken loont direct op het gebied van kwaliteit en prestaties en wellicht ook in de prijs ondersteunt het een stabiele biggenafzet. Het tij is gunstig, dus grijp die kansen.

Rick Königkrämer
Hoofd verkoop varkensvoeders Fransen Gerrits

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer