Zware varkens met mooie speklaag: ‘Ik houd van extreem’
Familie Mocking voert koppels robuuste varkens af waarvan het gemiddelde slachtgewicht minimaal 110 kilo is. Deze afleverstrategie past perfect bij het gesloten houden van hun bedrijfsvoering. Onbeperkt voeren en kaaswei op de nippels zorgen voor een efficiënte groei.
Tweehonderd vleesvarkens hebben John Mocking en zijn dochter Karlijn zojuist op transport gezet van het Zuid-Hollandse Woubrugge naar de Vion-slachterij in het Noord-Brabantse Boxtel. ‘Geen enkel dier zit onder de 95 kilo geslacht gewicht. Ik verwacht dat het zwaarste varkenskarkas zo’n 118 kilo weegt’, zegt John Mocking. ‘Ik heb in mijn leven al heel veel varkens gewogen en mijn ogen getraind op het juist inschatten van de diergewichten. Nu doe ik niet anders dan selecteren op het oog.’
Net zoals anders gaat hij ervan uit dat ruim een kwart van de varkens voldoet aan de voorwaarden van het Robusto-concept. ‘Voor het neusje van de zalm is het ideale gewichtstraject 97 tot 112 kilo (geslacht) met minimaal 16 millimeter spek. Daarmee richt ik mij op het marktsegment van topkwaliteit dat richting de Italiaanse en Spaanse drooghamindustrie gaat. De vette buiken vinden goed hun weg naar de Zuid-Koreaanse markt’, licht de varkenshouder toe.
John Mocking vervolgt: ‘Zwaar maken van borgen en gelten en smakelijk varkensvlees produceren, past prima in de bedrijfsvoering. Met ruim 2.700 vleesvarkensplaatsen op de thuislocatie kunnen we alle Tempo-biggen van ons bedrijf met 260 TN20-zeugen zeven kilometer verderop in Ter Aar slachtrijp maken. Omdat de genetische groeicapaciteit van de varkens toeneemt, bereiken ze in dezelfde tijd een steeds hoger slachtgewicht.’
Groei boven één kilo
Het gemiddeld geslacht gewicht over de afgelopen twaalf maanden is 111,6 kilo, de groei 963 gram per dag en de voerconversie 2,68. Gecorrigeerd naar normale slachtgewichten komt de groei uit op 988 gram per dag, bij een voerconversie van 2,56. ‘Mijn streven is om jaarrond de gemiddelde groei boven één kilo per dag te krijgen’, stelt John Mocking. ‘In goede perioden groeien ze wel 1.100 gram per dag. In de zomer zien we echter een groeidip. We denken erover te investeren in een vorm van nevelkoeling om weer een stap vooruit te zetten.’
Varkensspecialist Theo ter Maaten van ABZ De Samenwerking kent geen varkenshouder die de vleesvarkens zo zwaar aflevert als familie Mocking. ‘De gemengd opgelegde varkens worden onbeperkt gevoerd met driefasenvoeders op maat. De samenstelling is al drie jaar ongewijzigd, terwijl de dierprestaties blijven verbeteren. Dat komt mede doordat de varkens goed worden uitgezocht en koplopers in verschillende afdelingen worden geladen om gewichtskortingen te voorkomen. De varkenshouder heeft de ruimte en is bereid meermaals terug te keren tot een afdeling leegkomt, ook al kost dat extra arbeid.’
Nippelwaardige kaaswei
Het jaarrond inzetten van kaaswei is een van de succesfactoren. Dat fris-zure zuivelproduct betrekken ze al ruim twintig jaar van twee zelfkazers uit hun omgeving en van een Noord-Hollandse kaasfabriek. Voor de zekerheid worden de nippelwaardige producten met 4 tot 5 procent droge stof aangezuurd. Dit om ervoor te zorgen dat gistvorming in de silo’s wordt voorkomen. ‘Zelf checken we het drogestofgehalte van elke vracht, omdat de prijs daarop is gebaseerd. Maar we laten de wei-kwaliteit, waaronder het aantal gisten, af en toe onderzoeken door ABZ’, zegt Karlijn Mocking.
De 20-jarige heeft de middelbare agrarische opleiding bij Yuverta erop zitten en werkt volop mee. Terloops geeft ze aan dat ze het varkensbedrijf hoopt voort te zetten. Dat ontlokt een lach op het gezicht van haar vader. Hij besluit: ‘Toen ik deze voormalige selectiemesterij West-Nederland in 1988 kocht, ging ik baconvarkens leveren van rond de 80 kilo (geslacht). Nu zijn onze vleesvarkens ruim 30 kilo zwaarder. Ik houd van extreem.’