Hard+groeiende+vleesvarkens%3B+details+maken+het+verschil
Partner De Heus

Hard groeiende vleesvarkens; details maken het verschil

Op een vleesvarkensbedrijf kan aandacht voor details een groot verschil maken. Met een paar kleine veranderingen kan bijvoorbeeld de groei iets verbeteren, waardoor er meer vlees wordt geleverd met hetzelfde staloppervlak. Wanneer nog niet het maximale aflevergewicht is bereikt, is de economisch impact behoorlijk groot. Wij geven u graag wat tips.

Om op een vleesvarkensbedrijf meer dan 1.000 gram groei per dier per dag te realiseren, moet aan een aantal basisvoorwaarden worden voldaan. De big, de gezondheid en het management dienen op orde te zijn. Eén dag stilstand als gevolg van externe factoren is 10 gram minder groei op het totale traject en kost ruim 2 euro. Goede groeicijfers zijn dus eigenlijk het bewijs dat de bedrijfsomstandigheden en dierverzorging in de basis op orde zijn.

Tips voor maximalisatie groei

1. Ontvang biggen in een schoon hok met voer en water;
2. Zorg voor gezonde biggen;
3. Voer onbeperkt (Ad lib);
4. Voer voldoende lysine en energie;
5. Kies voor all-in-all-out;
6. Hoe lager de hokbezetting, hoe beter;
7. Altijd vers en schoon drinkwater;
8. Zorg voor een goed stalklimaat.

Meer lysine is meer groei

Lysine is een van de bouwstenen van eiwit en zorgt onder andere voor groei. Het kan niet door het varken zelf worden aangemaakt en moet dus in voldoende mate in het voer zitten. Uit eigen onderzoek komt duidelijk naar voren dat het verhogen van de hoeveelheid lysine altijd effect heeft op de groei van een varken. Wel is dit een afbuigende curve. Dat betekent dat er economisch gezien een punt komt dat verhogen niet loont. Ook is er uiteraard een punt waarbij de varkens tegen de maximale aanzet (groei) aanlopen, hoewel dat in de meeste praktijkomstandigheden niet van toepassing is.

Met 100 gram meer groei daalt de voerconversie met ongeveer 0,08

Rinus Veldhorst, productmanager vleesvarkens bij De Heus

Lysine heeft ook een indirect effect op de voerconversie. Bij een hogere groei zijn er immers minder dagen nodig om tot het eindgewicht te komen. Minder dagen betekent minder onderhoudsvoer. Per 100 gram daalt de voerconversie dan ook ongeveer met 0,08.

• Lees het hele artikel

Over De Heus

  De Heus is een internationaal opererende onderneming met als kernactiviteit de productie en vermarkten van hoogwaardige diervoeders. Sinds de...

Lees verder »