Pensionado+vol+passie+en+amandelen
Achtergrond
© Twan Wiermans

Pensionado vol passie en amandelen

Ga met Frans van Poppel zitten en er volgt een kleurrijk relaas. De pensionado is een begenadigd verhalenverteller, vrij in denken en doen. Hij boogt op vakkennis van diervoeding en het houden en fokken van varkens, deelt mondiaal zijn expertise en ervaring, zit boordevol plannen en gaat vol voor duurzame productie en kwaliteit. Die passie steekt hij ook in de notenteelt. 'Mijn ultieme droom is om thuis hammen te drogen van mijn eigen varkens met 100 procent Iberico-genetica.'

De ontmoeting regelen met Van Poppel was complex. Hij woont parttime in het Limburgse Leudal en in Spanje en begeleidt wereldwijd PUM-projecten. Op zijn boerderij in Zuidoost-Spanje op 1.200 meter hoogte doktert hij onder meer uit hoe maximale opbrengsten en kwaliteit zijn te behalen met 6 hectare amandelen en 1 hectare pistachenoten.

'Een goed wortelende bodem, zon en water zijn absolute voorwaarden voor een topoogst. Druppelirrigatie is efficiënt en compenseert het gebrek aan regen in het zonovergoten Spanje', stelt Van Poppel in de keuken bij Jan Frenken in het Limburgse Grathem. 'Jan is een oud melkvee- en vleesveehouder en nu een topper in het telen, verwerken en vermarkten van biologische hazelnoten. Sinds 1991 is hij pionier in de Nederlandse notensector en experimenteert hij met de amandelteelt.'

Agroforestry

Van Poppel ziet in Nederland perspectief voor amandelbomen in combinatie met landschapsbeheer en veeteelt, oftewel: agroforestry. 'Het klimaat daarvoor wordt steeds gunstiger en ook particulieren kunnen hun eigen gezonde notenkostje ermee telen.'

Mijn innerlijke drang naar vrijheid en beweging brengt telkens nieuwe uitdagingen op mijn pad

Frans van Poppel, eigenaar Almond Production Spain

Snel schakelen en putten uit vakkennis kenmerken Van Poppel. Dat bracht hem na zijn pensionering in 2012 als vrijwilliger bij PUM. Kleine boeren in opkomende markten ondersteunt hij bij het verbeteren van hun levens. 'Tientallen projecten lopen nu in Azië, Afrika en Zuid-Amerika en ik zie bijna ongeloofwaardige resultaten', zegt hij. 'Zo ken ik een Colombiaanse boer die drie keer per jaar 25 ton droge stof per hectare mais oogst. Met zon, aangename dag- en nachttemperaturen en voldoende vocht is 'the sky the limit'.'

Het samen met drie anderen ontwikkelen van de tool feedcalculator.org heeft ook impact. 'Een pluimveehoudster in Malawi verdient met honderd vleeskuikens 100 Amerikaanse dollar per maand meer door optimaal gebruik te maken van beschikbare reststromen. Inmiddels maken zo'n 20.000 boeren en kleine molenaars gebruik van die gratis tool om rantsoenen lokaal te optimaliseren tegen de laagste kosten.'

Frans van Poppel ziet toekomst voor agroforestry
en het telen van amandelen in Nederland.
Frans van Poppel ziet toekomst voor agroforestry en het telen van amandelen in Nederland. © Twan Wiermans

Van Poppel is geboren in het Noord-Brabantse Bergeijk, als derde in een boerengezin met negen kinderen. 'Iedereen kreeg de unieke kans om te studeren en te kiezen voor een passende toekomst.' Hij ging voor Zoötechniek aan de Landbouwhogeschool en verdiepte zich in Wageningen samen met enkele studenten in de varkenshouderij. Voordat Van Poppel zijn diploma op zak had, was hij getrouwd, woonde en werkte hij in het buitenland en sprak hij goed Spaans.

Bij Hypor Iberica in La Coruna leverde Van Poppel fokmateriaal af naar de groeiende varkenssector in Spanje. 'Dat is een van de beste keuzes in mijn leven geweest', vertelt hij. 'Ik was varkenshouder, fokker van beren en grootouderzeugen, dierenarts, stuurde twaalf personeelsleden aan, gaf verkoopadvies en leerde samenwerken met de grootste Spaanse varkenshouders. Ook ontwierp ik een nieuw te bouwen kernfokbedrijf met vierhonderd zeugen. Dat complex is nu nog hypermodern.'

Drang om nieuwe dingen te ontdekken

Ondanks de leerzame en boeiende tijd, overwon na 2,5 jaar zijn innerlijke drang om weer andere dingen te ontdekken. Een nieuwe uitdaging vond Van Poppel in Nederland bij de coöperatieve producent van diervoeders Landbouwbelang, waarbij de boer centraal staat. Zo was hij verantwoordelijk voor het samenstellen van diervoeders, kwaliteitscontrole en -technieken in de fabrieken en kreeg hij volop ruimte voor onderzoek en het opzoeken van grenzen wat betreft nutritie.

'Geen dag was hetzelfde. Jammer is dat luchtwassers de ontwikkeling van stalsystemen met bronaanpak rond 1995 heeft doodgeslagen. Ik was betrokken bij de ontwikkeling van de vlakke gecoate keldervloer met tandheugelschuifsysteem die op de RAV-lijst staat.' De combinatie van schuif met hellende vloer en aparte gierafvoer test Van Poppel samen met drie varkenshouders.

Tijdens de fusie met Agrifirm besloot de ondernemer afscheid te nemen van de diervoerderwereld. Sinds 2012 pioniert hij in de notenproductie en -verwerking, maar het varken heeft een speciaal plekje in zijn hart. 'Ooit hoop ik op mijn Spaanse boerderijtje tien Iberico-zeugen te houden. De hammen van de varkens met 100 procent Iberico-genetica, gevoed met de juiste eikels en het sappigste gras, droog ik dan twee jaar. Ik ga voor topkwaliteit en maximale smaak.'

Pieter Rambags (Varkens 7/8) geeft het bankje door aan Frans van Poppel (68 jaar). Sinds 2012 heeft hij Almond Production Spain. Daarvoor werkte hij bij diervoederproducenten (Landbouwbelang, CHV Landbouwbelang en Agrifirm). Hij studeerde in Wageningen en zijn eerste baan was bij varkensfokkerij Hypor in Spanje.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer