Vezels+de+onbekende+succesfactor+voor+vleesvarkens
Partner De Heus

Vezels de onbekende succesfactor voor vleesvarkens

Vleesvarkens moeten voer optimaal kunnen omzetten naar groei. Daarbij is een goed functionerend maag-darmstelsel cruciaal. Een hoge voeropname legt echter extra druk op de maag-darmgezondheid. Daarom is het belangrijk dat de varkens voldoende vezels krijgen en optimaal kunnen blijven groeien. De Heus gebruikt daarvoor de unieke Matrix-wals-technologie.

Maalfijnheid speelt een grote rol bij de darmgezondheid van vleesvarkens. Eiwitbronnen moeten bijvoorbeeld heel fijn zijn gemalen voor een goede opname in de dunne darm. Voor andere grondstoffen, zoals vezels, is juist een wat grote deeltjesgrootte gewenst, zodat deze in de maag en de dikke darm hun werk kunnen doen en deze optimaal kunnen blijven functioneren.

Met de Matrix-wals-technologie kunnen we per grondstof 
de deeltjesgrootte bepalen door te hameren of te walsen.
Met de Matrix-wals-technologie kunnen we per grondstof de deeltjesgrootte bepalen door te hameren of te walsen. © De Heus Voeders

Dit zijn de effecten van voldoende vezels

In de vleesvarkenshouderij zorgen vezels voor:
• Minder uitval;
• Een beter immuunsysteem;
• Gezond darmslijmvlies;
• Goede mestconsistentie;
• Gezondere dieren.

Wanneer hebben vleesvarkens extra vezels nodig?

Voor vleesvarkens zijn er drie fasen te onderscheiden. In twee daarvan zijn vezels extra belangrijk voor vleesvarkens:

1. Startfase
De nadruk ligt op een gezonde opstart. Het vleesvarken heeft veel stress en de maaggezondheid staat onder druk. Extra vezels zijn belangrijk.
2. Tussenfase
Het vleesvarken moet zo goed en efficiënt mogelijk groeien. Een minimale deeltjesgrootte en maximale ontsluiting zijn belangrijk. Vezels spelen een minder grote rol.
3. Eindfase
Hier zijn extra vezels in specifieke gevallen ook belangrijk, omdat de maag-en darmgezondheid door de hoge voeropname en de stress van het uitladen onder druk komen te staan.

• Lees het hele artikel

Over De Heus

  De Heus is een internationaal opererende onderneming met als kernactiviteit de productie en vermarkten van hoogwaardige diervoeders. Sinds de...

Lees verder »