ForFarmers+boekt+hoger+bedrijfsresultaat+bij+minder+voer
Nieuws
© ForFarmers

ForFarmers boekt hoger bedrijfsresultaat bij minder voer

Mengvoerleverancier ForFarmers heeft in het derde kwartaal van 2023 een beter bedrijfsresultaat behaald, maar verkocht opnieuw minder voer vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Het brutobedrijfsresultaat nam met 33,6 procent toe. De hoeveelheid verkocht voer kwam 6,2 procent lager uit dan in het derde kwartaal van 2022.

De hoeveelheid verkocht voer lag ongeveer op hetzelfde niveau als in het tweede kwartaal van dit jaar. De daling van 6,2 procent heeft betrekking op alle producten, inclusief coproducten. De afzet van mengvoer daalde met 5,7 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2022.

De directie van ForFarmers verwachtte 'een positievere resultaatontwikkeling' voor het tweede halfjaar. 'We ontvingen goedkeuring voor de verkoop van de mengvoeractiviteiten in België. De transactie is in oktober afgerond. We hopen ook de aangekondigde overname van Piast in Polen binnenkort te kunnen afronden. De basis voor onze verdere ontwikkeling wordt daarmee verstevigd.'

In alle sectoren

Vergeleken met het derde kwartaal van 2022 is de hoeveelheid voer die ForFarmers verkocht in alle sectoren gedaald. In de herkauwerssector werd minder afgezet. De melkveesector had te maken met dalende melkprijzen. Tegelijkertijd waren er goede weersomstandigheden voor de ruwvoerteelt, waardoor de hoeveelheid verkocht voer vanuit ForFarmers voor deze sector terugviel. Wel heeft het bedrijf in sommige regio's meer klanten weten aan te trekken.

ForFarmers ziet dat zowel in de melkveehouderij als in de varkenshouderij bedrijven stoppen als gevolg van beslissingen van de overheid. 'Dat is een van de redenen dat het aantal dieren in de varkenssector niet eerder zo klein is geweest', schrijft de voerleverancier in een persverklaring. 'De afzet in deze sector is echter relatief stabiel gebleven vergeleken met de afzet in zowel het eerste als het tweede kwartaal van 2023.'

Beter Leven

Volumes in de pluimveesector waren wat lager dan een jaar eerder. Zowel de transitie naar Beter Leven-scharrelconcepten als het stoppen van de voerproductie in België liggen hieraan ten grondslag. De verkochte hoeveelheid voer voor pluimvee in Polen nam juist toe.

De kosten waar ForFarmers mee te maken heeft voor de productie, waren ongeveer even hoog als in het derde kwartaal van vorig jaar. De energiekosten waren lager dan vorig jaar. Toen waren de energieprijzen extreem hoog als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Nu liggen de personeelskosten een stuk hoger, ondanks dat er minder medewerkers in dienst zijn. Dit komt door de cao-verhogingen aan het begin van dit jaar.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer