%27Verhuizen+is+een+groot+leerproces%27
Blog
© ForFarmers

'Verhuizen is een groot leerproces'

Hoe voelt het om van plek A naar plek B te verhuizen? Hoe is het voor een big om gespeend te worden en samen met andere biggen in de biggenstal te komen? Wat is de invloed van deze gebeurtenis op het eetpatroon? Zelf ben ik de afgelopen maanden druk geweest met mijn eigen verhuizing. Ik weet nu dat een soepel verloop belangrijk is voor je welzijn én dus gezondheid.

In december hebben mijn vriendin en ik de sleutel gekregen van ons eerste huis. Een nieuw tijdperk is aangebroken: we gaan samenwonen. Met veel enthousiasme begonnen wij aan ons klusavontuur. Ik merkte dat we positief gestemd waren. We zaten goed in ons vel en dat straalde van ons af. Maar helaas kregen we daarna te maken met tegenslagen. We hadden verwachtingen van onze woning en werden daarin teleurgesteld. We voelden ons daardoor minder fijn op onze nieuwe plek. De verhuizing heeft ons veel energie gekost met de bijbehorende stress.

Een verhuizing zelf is al een hele inspanning. Je verandert van leefomgeving, van je vertrouwde omgeving naar een plek waar je een eigen bestaan krijgt. Als het dan toch net niet is wat je hoopte dat het zou zijn, dan zorgt dit voor een negatieve energiebalans. Juist dan is het eigenlijk verstandig om goed te blijven eten en drinken en goed voor jezelf te zorgen. Maar eerlijk is eerlijk, dat is dan niet het eerste wat er in je opkomt. Geldt dit eigenlijk niet hetzelfde voor biggen?

De biggen verhuizen van de kraamafdeling naar de biggenstal. Ze gaan naar een nieuwe omgeving, wat ook de nodige energie kost. Ik voel mij als varkensspecialist medeverantwoordelijk om de biggen zo goed mogelijk door deze stressvolle periode heen te helpen. Daarom heeft ForFarmers de afgelopen jaren gewerkt aan een nieuwe voervorm voor biggen: VIDA Fluxx. Deze voervorm zorgt ervoor dat de big, ondanks alle spanning van de verhuizing, het voer makkelijk en gelijkmatig tot zich kan nemen. Op die manier helpen we de biggen een handje en daarmee de varkenshouder.

Net als de biggen kregen wij ook hulp bij onze verhuizing. Onze omgeving stond voor ons klaar. Ze zorgden extra goed voor ons en brachten ons eten en drinken als ze dachten dat het nodig was. Ik weet nu hoe belangrijk het is om op die manier makkelijker door een uitdagende periode heen te komen.

We wonen nu vier weken in ons huis. We zijn enthousiast, voelen ons goed en zetten vol trots ons eigen gezonde maaltje op tafel. Ik weet nu dat mijn leefomgeving en mijn eetpatroon ontzettend veel invloed hebben op mijn welzijn én gezondheid.

Edwin Haverkate
Varkensspecialist bij ForFarmers

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer