Minder+omzet+en+winst+voor+ForFarmers
Nieuws
© Jos Thelosen

Minder omzet en winst voor ForFarmers

ForFarmers heeft in de eerste helft van dit jaar veel minder voer omgezet dan een jaar eerder. De brutowinst is ook flink gedaald. Een van de oorzaken is de geslonken veestapel. Volgens CEO Pieter Wolleswinkel van de mengvoercoöperatie benadrukt dit het belang van de herziene strategie.

In het eerste halfjaar van 2023 werd 4,3 miljoen ton product afgezet. Dit is 0,2 miljoen ton minder dan in de eerste helft van vorig jaar. In de eerste zes maanden van 2021 werd zelfs 4,9 miljoen ton afgezet. De daling in 2023 zit vooral in het mengvoer, dat met 0,2 miljoen ton kromp naar 3 miljoen ton. In 2021 was dit overigens 3,5 miljoen ton. De omzet in euro's kwam met 1.606,5 miljoen euro een fractie hoger uit dan de 1.597,3 miljoen euro in de eerste zes maanden van 2022, door een toegepaste differentiatie.

De onderliggende winst kwam in dit eerste halfjaar uit op 4,4 miljoen euro, in dezelfde periode in 2022 was dit nog 17,1 miljoen euro. Wolleswinkel: 'Door de daling van het aantal dieren ontstaat een overcapaciteit in de mengvoerproductie. De prijsconcurrentie is in volatiele marktomstandigheden toegenomen, waardoor onze volumes verder onder druk kwamen te staan en daarmee ook onze brutowinst.'

Minder varkens

De huidige daling is onder meer het gevolg van de daling in aantal dieren in de varkenssector. Mede hierdoor wordt de concurrentie sterker, waardoor de mengvoerprijs een belangrijkere rol speelt. En in de vleeskuikensector is ook een daling waarneembaar. Vanwege de overstap naar Beter Leven in Nederland en de vogelgriep in het Verenigd Koninkrijk (VK) daalt het aantal vleeskuikens. Wel groeit de afzet in Polen fors.

Voor zowel varkens als vleeskuikens signaleert Wolleswinkel een forse toename van integraties in het VK. Dit is volgens hem een bedreiging. 'Bij die integraties hebben slachterijen de hele keten in de hand. Wij richten ons vooral op de vrije markt.' In het VK is er een forse groei van de afzet van rundveevoer, waardoor de totale voerafzet en omzet in euro's stegen.

De cijfers zijn voor ForFarmers reden om de herziene strategie verder door te ontwikkelen: 'We moeten keuzes maken. De tijd dat alles kon is voorbij. We moeten kijken naar waar we willen groeien, waar we willen verbeteren en waar we moeten stoppen', aldus Wolleswinkel. Zo zijn in april de mengvoeractiviteiten in België afgestoten. 'Het is een lastige, gefragmenteerde markt met een forse krimp in de varkensstapel. Daarom hebben we die verkocht.'

Geen joint venture in VK

Een joint venture in het VK kreeg geen goedkeuring van de mededingingsautoriteit. In Polen wordt, wanneer die goedkeuring er is, Piast overgenomen. Dit past volgens Wolleswinkel eveneens binnen de herziene strategie.

In het kader van die herziening wordt sterker ingezet op een lokale aanpak met een integrale beslisbevoegdheid. Daarbij wordt onder meer gedacht aan de inkoop van grondstoffen. Door die herziening heeft de organisatie in totaal dertig managementposities laten vervallen. Het totale personeelsbestand is gedaald met 100 fte.

Voorzitter Walter Gerritsen van het bestuur van coöperatie FromFarmers: 'De resultaten van ForFarmers in het eerste halfjaar 2023 geven aan met welke bijzonder volatiele marktomstandigheden zowel de onderneming als onze leden van doen hebben. Wij voelen ons gesteund door ForFarmers en de gekozen strategische richting. En door hun besef dat duurzaamheid en kostenbeheersing hand in hand moeten gaan.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer