%27Voer+voor+de+toekomst%27
Blog
© ForFarmers

'Voer voor de toekomst'

Nu de zomer(vakantie) ten einde is en de accu weer opgeladen, pakken we het werk weer energiek op. Werken aan diervoeders van de toekomst. Voer om samen met varkenshouders na te denken over een duurzame varkenssector.

Maar wat is duurzaamheid? Ik merk dat de interpretatie bij eenieder verschilt. Ook als je duurzaamheid als synoniem opzoekt is er geen identiek antwoord. Of het nou gaat over impact op het milieu of over een langdurig bestaan. Als je het van vanuit de theoretische kant benadert, klopt het allebei.

Als ik met mijn klanten praat over duurzaamheid bedoelen wij voornamelijk over het toekomstbestendig houden van het bedrijf met aandacht voor mens, dier en milieu. Maatschappelijk en politiek groeit de vraag naar een duurzame varkenssector elk jaar. Daarbij levert het erop inspelen voor de ondernemer zelf ook economisch voordeel op.

Zo zien we al een aantal jaar de hoeveelheid zonnepanelen toenemen en wordt er geïnvesteerd in warmtepompen en warmtewisselaars om het energieverbruik te verlagen. Ook zijn er volop innovaties op het gebied van mestscheiding en -verwerking en ontmestingssystemen om emissies van ammoniak, geur, fijnstof en broeikasgassen waaronder methaan te beperken.

Mijn stokpaardje wat betreft duurzaamheid is werken aan een efficiënt voerverbruik; inspelen op een scherpe voederconversie. Benutten van de genetische potentie vergt gezonde dieren en juiste voeding. Voerefficiëntie is de rekensom van voeropname maal de voerinhoud een keer de voervertering.

Jeugdgroei benutten door in het begin in te zetten op een luxe voerpakket met hoog verteerbaar eiwit. Dat wordt goed opgenomen in de darmen waardoor de groei per dag stijgt en de voederconversie daalt. In de praktijk worden mooie technische en economische resultaten op dit gebied van duurzaamheid behaald.

Dit is meteen een haakje naar onze 'Big Family dagen' met als thema 'Voer voor de toekomst'. Processen van grondstoffen en maken van goed voer heeft een wezenlijke rol bij duurzaamheid op uw bedrijf. Dat laten we onze klanten graag zien tijdens een rondleiding door de voerfabrieken in Lochem en Heijen.

Collega's van onder andere CirQlar (voorheen DML), grondstoffeninname, productie, laboratorium en nutritie vertellen over hun dagelijkse werkzaamheden en delen graag hun kennis. Maar ook mag u mij aanschieten om samen te sparren over uw voer voor de toekomst.

Edwin Haverkate
Varkensspecialist bij ForFarmers

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer