%27Is+uw+varkensbedrijf+een+Blue+Zone%3F%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'Is uw varkensbedrijf een Blue Zone?'

Gezondheid: een thema dat hot is bij mens en dier. Voor de verbreding van mijn horizon bezocht ik een inspirerende bijeenkomst in het varkensrijke Sint Anthonis in Noord-Brabant. Een lokaal initiatief, Cicero, maakt mensen bewust van actuele items door gewone personen met bijzondere verhalen een podium te geven.

Deze keer mocht gezondheidscreactivist en wetenschapper Chantal Walg een uurtje vullen met haar passie. Uit eigen ervaring weet Walg dat de huidige gezondheidszorg vooral is gericht op ziekten. Het systeem is bureaucratisch en in hokjes ingericht en dient te transformeren. Daarom brak ze een lans voor het concept positieve gezondheid. Van jongs af aan gezondheid in de breedste zin van het woord stimuleren.

Lichtende voorbeelden zijn de Blue Zones, gebieden op de aarde waar mensen op een gezonde manier oud worden, vaak zonder chronische ziekten en mentale aftakeling. Onderzoeken in die blauwe zones halen vier levenslessen, in volgorde van belangrijkheid, naar boven: 1) dingen samen doen, verbinding; 2) van betekenis zijn, zingeving; 3) eten van pure en onbewerkte producten, gezonde voeding en 4) op een natuurlijke manier (blijven) bewegen, veerkracht.

Omdat varkens veel overeenkomsten hebben met mensen, dwaalden mijn gedachten even af. Ik stelde me voor wat een Blue Zone voor een varkensbedrijf zou kunnen betekenen. Het belangrijkste in het leven van een sociaal dier is in verbinding staan. Koppels biggen die tegelijk eten, spelen en rusten en drachtige zeugen die in groepen leven, zijn voorbeelden van samen dingen doen. Ook op zingeving, gezonde voeding en natuurlijk kunnen bewegen wordt min of meer ingespeeld. Dat is positief voor de gezondheid en veerkracht van die diercategorieën, ook al is een stalsituatie niet helemaal ideaal.

Maar hoe zit het bij de vleesvarkens? Wat kunnen die koppels samen doen, behalve uitgebalanceerde rantsoenen eten, wat bezig zijn met hokverrijkingsmaterialen en slapen. Wat zou het aan voordelen opleveren als je die voortbrengers van natuurlijk onbewerkt voedsel wat meer zingeving en natuurlijke lichaamsbeweging mee zou geven? Maakt extra dierenwelzijn varkens blijer en het vlees gezonder?

Luid applaus klinkt en een sociaal praatje aan de bar lonkt.

Jos Thelosen
Varkensredacteur

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer