%27Open+gesprek+klaart+de+lucht%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'Open gesprek klaart de lucht'

Onlangs mocht ik aanwezig zijn bij een burenbijeenkomst op een best wel omvangrijk varkensbedrijf. Het complex ligt er keurig bij en er wordt volgens een strakke structuur gewerkt.

De ondernemende familie stelt alles in het werk om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Denk aan: rustig laden en lossen van dieren, voorzichtig aan komen rijden en vertrekken, geluidsarm ventileren van gewassen stallucht. Waar de ondernemer meer energie in wil pompen, is het vergroten van het maatschappelijk draagvlak in de buurt. Te beginnen met het uitnodigen van een select gezelschap omdat de bedrijfskantine beperkt is in het aantal gasten.

De varkenshouder en zijn bedrijfsleider verwelkomden iedereen keurig bij naam. Net als in een restaurant konden alle gasten kiezen uit een van de koffievarianten of thee en wat lekkers. Al kwebbelend werd op de laatste buurtgenoot gewacht die voor deze bijeenkomst was genodigd. Toen die ook zijn plekje had gevonden en voorzien was van een natje en een droogje, werd afgetrapt met een kennismakingsrondje. Voor de buurtgenoten zat er immers een vreemde eend in de bijt.

Daarna volgde een duopresentatie waarbij woorden en filmpjes elkaar afwisselden. Zo werden de levendige varkens in de hokken en de luchtwasser in actie prima in beeld gebracht en met helder ingesproken teksten toegelicht. De meest uiteenlopende vragen werden gesteld.

Kritische vragen passeerden natuurlijk ook de revue. Die gingen onder meer over de schaalgrootte, het dierenwelzijn, de diergezondheid en de luchtkwaliteit. Daarop volgde een rustig, weloverwogen en eerlijk antwoord. Door zo open en transparant te zijn en soms grappige vergelijkingen te maken, bleef de sfeer uiterst gemoedelijk. Ook een lach was nooit ver weg.

De rondgang bleef beperkt tot het schone 'vuile' bedrijfsgedeelte. Dat de buren uit oogpunt van hygiëne en rust de varkens niet live konden zien, oogstte begrip. Bovendien zou hen dat douchegedoe en verkleedpartijen besparen. Hoewel een gang door de hygiënesluis er uitnodigend uitzag.

Het noodstroomaggregaat, de technische ruimte met camera's en schermen en de laadruimte maakten indruk. Tevreden en heel wat wijzer wandelden of fietsten de buren huiswaarts. Een goed gesprek klaart de burenlucht en opent deuren.

Jos Thelosen
Varkensredacteur

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer