%27Praktijkverhalen+blijven+vertellen+broodnodig%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'Praktijkverhalen blijven vertellen broodnodig'

De Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) hield enkele weken geleden een bijzondere bijeenkomst voor de vakpers. Slechts één bespreekpunt stond op de agenda: praten over ongewenste bijeffecten van verhalen en beelden die via onze week- en maandbladen en webartikelen verschijnen. Het gewenste effect, overdragen van vakkennis en via heldere boerenverhalen en praktijkbeelden vernieuwingen verspreiden binnen de sector zouden gevaar lopen, doordat voorlopers het leven zuur wordt gemaakt.

De POV vernam dat een aantal leden na een publicatie werd opgezadeld met extra controles op basis van handhavingsverzoeken die actiegroepen afdwongen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Actuele verhalen en beelden, iets uit de oude doos of een zinsnede in een vaktechnisch verhaal, elk detail – vooral op dierenwelzijn – werd op een gouden schaaltje afgewogen. Bij het geringste vermoeden dat iets niet op orde zou kunnen zijn, werd een handhavingsverzoek afgevuurd.

Het gevolg: de vertellers van eerlijke boerenverhalen werden geconfronteerd met extra controles. Niet dat ze iets te verbergen hadden of dat daadwerkelijk tekortkomingen werden gevonden, maar het geeft gedoe en is een inbreuk op de normale bedrijfsvoering.

Als vakredactie doen we er alles aan het verhaal zo herkenbaar mogelijk te presenteren, inclusief praktijkbeelden. Wij zijn blij als een trotse varkenshouder meewerkt en successen en tegenslagen wil delen. Dat een gefotografeerd dier soms een schrammetje heeft of vies is, is praktijk en komt ook onder natuurlijke omstandigheden voor.

Varkens met intacte staarten zijn nog geen gemeengoed, maar pioniers zijn bezig met de innovatiereis. Als voorlopers niet meer in de openbaarheid hun ervaringen durven te delen, wordt het lastig. Andere varkenshouders blijven verstoken van vernieuwingsdrang bij en leerpunten van collega's. De sector leert nu eenmaal het meeste van vakgenoten en zal ontwikkelingsperspectief missen door gebrek aan kennis om zich aan te passen aan nieuwe tijden.

Niet toevallig is dat het adagium van actiegroepen: de veehouderij verjagen en alles wordt hier beter. Nonsens. Blijf vooral het boerenverhaal vertellen en ervaringen delen ook in de vakpers. Broodnodig voor collega's, maar ook voor de maatschappij.

Jos Thelosen
Varkensredacteur

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer