Duits+lesmateriaal+over+houden+van+varkens+met+krulstaarten
Nieuws
© Netzwerk Fokus Tierwohl

Duits lesmateriaal over houden van varkens met krulstaarten

Om varkens met krulstaarten te kunnen houden, is in Duitsland lesmateriaal ontwikkeld voor de beroepsopleiding van varkenshouders en medewerkers. Dit materiaal is ook interessant voor ondernemers die oefenen met het houden van varkens met een krulstaart. Enige kennis van het Duits is wel vereist.

In Duitsland bestaat sinds 2019 een actieplan om te komen tot het houden van varkens met een krulstaart. Twee keer per jaar moeten varkenshouders een risicoanalyse op hun bedrijf uitvoeren en aangeven welke stappen zijn genomen in het verminderen van bijten aan oren en staarten. Op deze manier gaan ze stapsgewijs naar het houden van varkens met krulstaarten.

Het Netzwerk Fokus Tierwohl heeft meerdere onderzoeken lopen naar bijvoorbeeld hokinrichting, klimaat, de rol van voer en water, hokverrijking om bijtgedrag te voorkomen en hoe in te grijpen als het toch misgaat.

Ook voor Nederlandse varkenshouders

Op basis van alle kennis tot nu toe is lesmateriaal ontwikkeld voor de beroepsopleidingen. Dat is ook relevant voor Nederlandse varkenshouders die op weg naar 2030 bezig zijn met bijtgedrag aanpakken en varkens met krulstaarten houden. De modules over de oorzaken van bijtgedrag en de aanpak ervan zijn het interessantst.

De verschillende modules zijn te vinden op fokus-tierwohl.de. Er zijn ook meerdere video's gemaakt over het houden van varkens met krulstaarten.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  5 %
 • Zondag
  13° / 9°
  15 %
 • Maandag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer