Enkel+varkens+met+krulstaarten+in+Noorwegen
Achtergrond
© Wout Mutsaers

Enkel varkens met krulstaarten in Noorwegen

Noorse varkenshouders weten niet beter dan dat ze varkens met een krulstaart moeten houden. Couperen is verboden. Volgens bedrijfsadviseur Wout Mutsaers in Noorwegen gebeurt alles volgens de regelgeving in de Europese Unie. 'Basisvoorwaarden voor het succes van lange staarten zijn gezonde en voldane varkens. Hoe beter je het varken het naar de zin maakt, hoe beter het presteert.'

'Het minimumnettovloeroppervlak per big en vleesvarken verschilt niet. Wel stelt de Noorse overheid extra eisen zoals permanent strooisel op de vloer, op minimaal 32 dagen na geboorte spenen en kraamhokken met vrijloop. De staat bepaalt de spelregels, de varkensprijs, het vleesaanbod en zorgt voor inkomenszekerheid van hun varkensboeren', zegt Mutsaers, die Noorse varkenshouders helpt bij het samenstellen van varkensvoeders. Mutsaers was een van de ervaringsdeskundigen tijdens het webinar over de route naar krulstaarten die Coalitie Vitale Varkenshouderij hield.

Veel en fijngemalen gerst

'Rond de 70 procent van de varkensbedrijven voert brij en de aangezuurde rantsoenen bevatten 50 tot 70 procent fijngemalen gerst. Dat geeft rust op de darmen en daar doen de varkens het goed op', licht de bedrijfsadviseur toe.

In Noorwegen wordt dezelfde varkensgenetica ingezet als in Nederland, alleen de gezondheidsstatus is hoger. Met gezonde dieren kan meer worden geventileerd en kunnen de temperaturen in vleesvarkensstallen lager zijn. '13 tot 15 graden Celsius kan prima mits trek wordt voorkomen', ervaart Mutsaers.

'Per dag eten varkens gemiddeld 2,7 tot 3 kilo, dus hun darmen moeten flink werken. Ze groeien gemiddeld meer dan 1.100 gram per dag in het traject van 30 tot 125 à 130 kilo. Topbedrijven presteren het om de genetische potentie bijna maximaal uit de vleesvarkens te halen met een groei van 1.400 gram.'

4 procent staartschade

Noorse slachterijen beoordelen de staarten van de varkens die aan de slachthaak komen. Gemiddeld blijkt 4 procent staartschade te hebben opgelopen in het traject van geboorte tot slacht. Daarbij komen nog de varkens met open staartwonden of die erdoor uitgevallen zijn en niet in het slachthuis belanden.

Vindt er staartbijten plaats, dan gaat het meestal om een gefrustreerd varken. 'In grote tomen zit altijd een big die al aan de uier iets tekort is gekomen en het gebrek aan melk zijn hele leven niet meer vergeet. Zo'n dier schiet in een koppel als eerste in de stress en vertoont afwijkend gedrag. Dan moet je dat dier meteen isoleren', zegt Mutsaers. 'Daarnaast proberen Noorse varkenshouders de rust zo snel mogelijk te herstellen met lang stro, zuur kuilgras, kranten of door zout op de vloeren te strooien.'

Het meeste rendement is volgens Mutsaers te behalen door varkens maximaal te verwennen. 'Zorg dat ze goed voer met voldoende ingrediënten krijgen en houd ze bezig. Ga ze vooral niet rantsoeneren, want dan heb je de poppen snel aan het dansen. Als er nog een likje brij in de trog zit als alle varkens klaar zijn met vreten, dan zijn ze allemaal voldaan, heerst er rust en presteren ze.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer