Met+voeding+sturen+op+behoud+van+krulstaart
Nieuws
© Varkens Archief

Met voeding sturen op behoud van krulstaart

De kennisbehoefte bij varkenshouders en hun adviseurs aan bepaalde welzijnsthema's is groot. Varkens houden met ongecoupeerde staarten is zo'n onderwerp waar ze in de praktijk specifieke details moeten gaan aanscherpen. Tijdens een webinar op 20 september gaan experts in op de rol van drinkwater en voeding van varkens bij het voorkomen van bijtgedrag.

Varkens houden met ongecoupeerde staarten is een van de ambities van de Nederlandse varkenshouderij richting 2030. De sector wil stapsgewijs groeien naar varkens met krulstaarten, maar dat moet wel op een verantwoorde manier gebeuren. Delen en genereren van nieuwe kennis om gewenst gedrag in varkensstallen te krijgen is cruciaal op de weg daarnaartoe.

Daarom is de Coalitie Vitale Varkenshouderij (CoViVa) een campagne begonnen om de sector voor te bereiden op het verantwoord houden van varkens met een krulstaart in 2030. In april heeft CoViVa het eerste webinar 'Verdien samen die krul' gehouden en een reeks onlinebijeenkomsten aangekondigd.

Derde webinar in een reeks

Het derde webinar is op woensdagavond 20 september om 20 uur. Dan wordt besproken welke rol voer en water hebben op krulstaarten. Naast de kwaliteit van het drinkwater heeft de voersamenstelling invloed op het gedrag en de gezondheid van varkens. Het type voerbakken, de voergift en de juiste plek van voerbakken en de drinkwatervoorziening in het hok kunnen bijtgedrag beïnvloeden.

Waar allemaal rekening mee moet worden gehouden, wordt besproken met diverse voerexperts. Dat zijn Eelco van de Hoef van AgruniekRijnvallei, Arjan van Dijk van Nevedi en Wout Mutsaers van de Noorse Raad voor Landbouw. Praktijkonderzoeker Anita Hoofs van Wageningen University & Research licht haar ervaring en kennis met herkenbare voorbeelden uit de praktijk toe.

Aanmelden voor het webinar is gratis en makkelijk te volgen via de computer, tablet of telefoon.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer