Finse+en+Zweedse+aanpak+krulstaarten+bekijken
Nieuws
© Eigen foto

Finse en Zweedse aanpak krulstaarten bekijken

Het houden van varkens met krulstaarten staat in heel Europa op de agenda. Omdat er in Finland en Zweden al tientallen jaren ervaring met krulstaarten is, zijn Duitse onderzoekers op bedrijfsbezoek geweest. Ze laten in meerdere video's zien hoe de varkenshouders erin slagen om staartbijten zoveel mogelijk te voorkomen.

Uit de video's blijkt onder andere dat een goede gezondheid en vooral darmgezondheid van belang is om staartbijten te voorkomen. Daar wordt in beide landen veel aandacht aan besteed, onder andere via voer met voldoende structuur bijvoorbeeld door gerst en/haver in het voer.

De varkens krijgen het voer bijna altijd uit een lange trog en worden vaak tot wel vijf keer daags gevoerd. Er zijn altijd ruim voldoende vreetplekken aanwezig. Veel aandacht is er ook voor de drinkwaterkwaliteit. Die moet volgens de varkenshouders goed zijn.

Stalklimaat van belang

De temperatuur in de stallen wordt laag ingesteld. Bij de kraamzeugen 16 graden en dat geldt ook voor de vleesvarkens. Ook als het overdag warm is en de temperatuur in de stal oploopt, laat een Zweedse varkenshouder het in de nacht wel koud worden. Dat geeft geen problemen met de longgezondheid.

In de kraamstallen hebben biggen altijd een overdekt biggennest. Dat geldt ook vaak bij de gespeende biggen. Zeugen lopen in Zweden al jarenlang in vrijloopkraamhokken en ook de Finnen schakelen over.

Schone dichte vloer

In de kraamstallen met gespeende biggen is er altijd een dichte vloer van 50 procent en soms nog meer. De dichte vloer blijft schoon. Dat komt onder andere ook door het gebruik van een druppelsysteem boven de roosters waardoor de varkens dit als mestplaats blijven gebruiken. Verder wordt vaak de verse lucht gericht gestuurd en wordt er flink geventileerd. De mest wordt frequent afgevoerd, waardoor het ammoniakgehalte in de stallen laag is, soms nauwelijks meetbaar. Ook dat helpt om staartbijten te voorkomen.

De varkens krijgen in Zweden vrijwel altijd stro als hokverrijking op de vloer. Niet veel, maar wel tweemaal daags. In Finland lijkt minder hokverrijking te worden gebruikt. Wel zijn er systemen in gebruik die driemaal daags automatisch structuurrijk materiaal aanbieden.

In Zweden slagen de varkenshouders erin om hooguit 1 tot 2 procent van de varkens af te leveren met een beschadigde staart. Of ze daarop worden gekort, wordt niet duidelijk.

• De Duitstalige video's zijn hier te bekijken.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer