Meten+wateropname+gespeende+big+is+weten
Achtergrond
© Studio Van Assendelft

Meten wateropname gespeende big is weten

Water drinken is een primaire levensbehoefte. Water speelt een grote rol bij de algehele gezondheid, de spijsvertering en de regeling van de lichaamstemperatuur. Varkens ouder dan twee weken moeten daarom 24 uur per dag beschikken over schoon en vers drinkwater. Maar hoeveel drinken biggen in de eerste week na spenen nou eigenlijk?

Een proef van jongdiervoederproducent Denkavit bij gespeende biggen in hokken met een drinknippel (500 milliliter per minuut en maximaal tien biggen per nippel) wijst uit dat een big in de zes dagen na spenen gemiddeld 3,7 liter water opneemt. In een hok met een drinknippel en een waterbakje nam een big in dezelfde periode 4,1 liter op. Opvallend is het verschil in de wateropname op de dag van spenen van respectievelijk 0,385 en 0,610 liter per big per dag.

Een algemeen advies in de praktijk is de eerste drie dagen na spenen twee keer per dag vers water in schalen aan te bieden. Daarmee wordt de drinkwateropname gestimuleerd. Biggen die makkelijk en genoeg kunnen drinken, nemen ook beter en meer voer op.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer