Wildcard+varkenslandfinale+voor+%27Tweede+Kans+Varken%27
Nieuws
© Eigen Foto

Wildcard varkenslandfinale voor 'Tweede Kans Varken'

Vijf studenten presenteerden het concept 'Tweede Kans Varken' en bemachtigden de wildcard voor de finale van Het Beste Idee van Varkensland 2023. Het vijftal bedacht een oplossing voor slachtwaardige varkens met kleine afwijkingen of gebreken die niet meer naar de slachterij getransporteerd mogen worden. Op zaterdag 16 november bij Aeres Hogeschool in Dronten zal blijken of hun idee prijswinnend zal zijn.

Varkens met licht verwondingen of kleine afwijking kunnen verder hoogwaardige varkens nog steeds geschikt zijn voor de slacht, maar voldoen niet aan de regelgeving voor transport. Het laten slachten bij de varkenshouder is volgens deze studenten een oplossing waardoor voedselverspilling wordt voorkomen en het transport geen extra lijden veroorzaakt.

Omdat het aantal afgekeurde varkens op deze manier vermindert, wordt dit concept door het winnende studententeam 'Tweede Kans Varken' genoemd. Het team bestond uit de vijf studenten: Isabelle van de Ven, Loes van Acht, Giel Derks, Wout van de Wouw en Servaes van Gompel.

Masterclass

In de komende periode werken de studenten het idee verder uit en worden ze getraind tijdens een masterclass bij Topigs en een pitchtraining bij ZLTO. Zo worden ze klaargestoomd om als volwaardige zesde finalist deel te nemen aan deze innovatiewedstrijd.

• Lees ook: Nominaties voor Het Beste Idee van Varkensland 2023 bekendgemaakt

Voor het vierde opeenvolgende jaar kregen studententeams de kans om via een wildcard te strijden voor een plek in de finale van deze innovatiewedstrijd. De studenten kozen tijdens de een studentenchallenge bij vleesverwerker Westfort op 27 september zelf welk idee naar hun mening de zesde finaleplek verdient.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer