%27RAV%2Dsystematiek+is+failliet%27
Nieuws
© Marcel Berendsen

'RAV-systematiek is failliet'

Het baseren van vergunningen voor stalsystemen op basis van de RAV-systematiek is failliet. Dat stelt Hugo van Kasteel, directeur Dierlijke Agroketens en Dierenwelzijn van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Dat meldde Van Kasteel donderdag 5 oktober tijdens het symposium ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van het Poultry Expertise Centrum in het Gelderse Barneveld. Deze week heeft de Raad van State uitgesproken dat er te veel onzekerheid is over de emissiereductie van een aantal stalsystemen voor pluimvee en varkens.

Diezelfde twijfel werd vorig jaar al uitgesproken over emissiearme vloeren in melkveestallen. Daarmee is de onzekerheid voor veehouders groot. Daarnaast is er nog ook een ander 'schuurpunt', zoals de topambtenaar dat noemt. Er is een goede ontwikkeling gaande naar 1 ster Beter Leven-vleeskuikens, maar ook hier staat de vergunningverlening stil vanwege onzekerheid over onder andere ammoniak- en stofuitstoot.

Vergunningverlening

Voor de vergunningverlening en de RAV-lijst met stalsystemen zal dus een oplossing moeten komen. In tussentijd zal er bij vergunningverlening gewerkt moeten worden met een passende beoordeling. Het ministerie werkt nu aan een overzicht waarin komt te staan aan welke ingrediënten zo'n passende beoordeling moet voldoen. En hoe dat praktisch is in te vullen.

Om innovaties aan te jagen, werkt het ministerie nu aan een regieorgaan versnelling innovaties. Daarin zullen alle overheden deelnemen, net zoals de sector, keten en de non-gouvernementele organisatie. De oplossingen die hieruit voortkomen, moeten zowel technisch, als juridisch, als maatschappelijk en economisch haalbaar zijn.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer