Brabantse+stallendeadline+stuit+op+onbegrip
Nieuws
© Twan Wiermans

Brabantse stallendeadline stuit op onbegrip

Net als Brabantse pluimvee-, geiten- en konijnenhouders moeten varkenshouders voor 1 oktober 2023 een vergunning hebben aangevraagd voor overschakeling naar een milieuvriendelijk stalsysteem. Toch ontbeert het aan juridische duidelijkheid.

Het gaat provinciebreed in Noord-Brabant om enkele duizenden veehouderijen. De procedure gaat gepaard met hoge kosten – 10.000 tot 20.000 euro per vergunning is geen uitzondering – terwijl de kans reëel is dat de vergunning later moeten worden aangepast.

In een brief aan het provinciebestuur stellen ZLTO en BAJK dat Noord-Brabant 'veehouders tot procedures dwingt waarvan ze weet dat het zeer onzeker is of deze de eindstreep gaan halen'. Volgens de boerenbelangenorganisaties is de provincie financieel aansprakelijk als dit beleid leidt tot extra kosten voor veehouders.

Het leidt tot rechtsongelijkheid

Ook de varkenshouderij trekt aan de bel. De Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) en ZLTO noemen het beleid onuitvoerbaar en tot rechtsongelijkheid leidend. Aanvragen voor nieuwe stalsystemen van melkvee- en vleeskalverhouders in Noord-Brabant hoeven niet eerder dan 1 april 2025 de deur uit, waarbij verder uitstel niet wordt uitgesloten.

De oppositie in Noord-Brabant is kritisch. Inge Vossen (Volt) noemt de knip tussen de veesectoren 'raar'. Uitstel voor alle sectoren is volgens Volt logischer gezien de aanhoudende juridische onduidelijkheid. Daarnaast stuurt het nieuwe beleid veehouders richting luchtwassers. Vossen zet daar vraagtekens bij. 'De luchtwasser reduceert wellicht de stikstofuitstoot, maar gaat niet altijd hand in hand met dierenwelzijn.'

'Onbehoorlijk bestuur'

Marcel Berkvens (BBB) rept over 'onbehoorlijk bestuur' en 'een failliet beleid' en vindt de eenzijdige focus op stallen achterhaald. 'Neem ook voeding en aanwending mee en kijk ook naar CO2, methaan en dierenwelzijn. Kies voor integrale oplossingen.' Het provinciebestuur zegt de stallendeadline vooral te handhaven uit vrees voor verzoeken tot intrekking van vergunningen door milieugroeperingen. Berkvens: 'Andere provincies horen we daar helemaal niet over.'

Coalitiepartij VVD noemt de koers van de provincie een balans tussen veehouderijbelangen en de noodzaak dat Noord-Brabant 'weer open gaat'. Fractieleider Roel Gremmen is optimistisch over het tijdspad. 'Voor ons is 1 oktober 2023 geen keiharde datum. Belangrijker: stalaanpassingen moeten uiterlijk 1 juli 2024 gedaan zijn. Wij verwachten tegen die tijd juridische duidelijkheid.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer