Uitstel+aanpassing+stallen+Brabant
Nieuws
© Jasper Schel

Uitstel aanpassing stallen Brabant

Brabantse varkenshouders krijgen tot 1 januari 2024 om de ammoniakemissie uit hun stallen - op bedrijfsniveau - aan te passen. Dat staat in het bestuursakkoord van de nieuwe coalitie in Brabant. Mede omdat er nu hard wordt gewerkt aan nieuwe brongerichte systemen om de ammoniakuitstoot aan te pakken, komt er uitstel.

De nieuwe coalitie in Brabant van VVD, Forum voor Democratie, CDA en Lokaal Brabant presenteert 7 mei haar bestuursakkoord. Voor de varkenshouders en andere veehouders in de provincie pakt dat goed uit. De eis om uit iedere stal de ammoniakemissie per 1 januari 2022 te verlagen met 85 procent is verlaten. Veehouders hoeven nu ook niet voor 1 januari 2021 al een aangepaste vergunning te hebben.

In het Bestuursakkoord staat dat de emissie-eisen niet gelden op stalniveau, maar op bedrijfsniveau. De veehouders krijgen hiermee de ruimte om emissies van stallen te middelen. Niet vermeld is wat de uitstoot per bedrijf dan moet worden en of dat dan nog 85 procent moet zijn.

Brongerichte aanpak

Het uitstel is er ook vooral op gericht om ruimte te geven aan de ontwikkeling van de brongerichte aanpak. De provincie stimuleert deze ontwikkeling zelf ook. Door het uitstel is er meer tijd voor de ontwikkeling van de systemen en kunnen varkenshouders ook voor deze systemen kiezen.

Voorop blijft wel staan dat verduurzaming van de landbouw door moet gaan en verouderde systemen aangepast moeten worden. De dalende lijn in de stikstofuitstoot moet zich doorzetten en daarover zullen met alle sectoren afspraken worden gemaakt, staat in het bestuursakkoord.

Natura

De winst voor Forum voor Democratie is dat er een correctief referendum komt. Daarmee hebben inwoners van Noord-Brabant de mogelijkheid om besluiten van de provincie terug te kunnen draaien. De uitslag ervan zal worden gerespecteerd tijdens de duur van de huidige bestuursperiode.

Het bestuursakkoord vermeldt ook dat er blijvend zal worden gewerkt aan het herstel van de biodiversiteit in de Natura 2000-gebieden. Daarnaast willen de nieuwe Gedeputeerde Staten komen tot eventuele aanpassing van Natura 2000-gebieden binnen de provinciegrenzen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  2° / 0°
  90 %
 • Dinsdag
  4° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  85 %
Meer weer