Milieuclubs+beginnen+procedures+tegen+Brabantse+stikstofregels
Nieuws
© Pixabay

Milieuclubs beginnen procedures tegen Brabantse stikstofregels

Mobilisation for the Environment (MOB) en vereniging Leefmilieu beginnen vijftig nieuwe natuurvergunningsprocedures in Noord-Brabant. Zij vechten de stikstofrekenregels aan waarmee het Brabantse provinciebestuur natuurvergunningen wil verlenen voor bestaande boerenbedrijven die zonder de noodzakelijke natuurvergunning zijn uitgebreid.

Zulke procedures waren al gestart in Gelderland, Friesland en Overijssel. De provinciebesturen willen die bedrijven legaliseren op basis van rekensommen waarmee emissietoenames op de ene locatie worden weggestreept tegen emissieafnames op een andere locatie, het salderen.

MOB en vereniging Leefmilieu stellen met de procedures de schimmige rekenregels aan de kaak op basis waarvan het provinciebestuur de bedrijven een vergunning wil verlenen.

Grootste bron

Volgens de twee milieuclubs is het vaak onduidelijk hoeveel stikstofemissies in vergunningen zijn toegestaan en welke emissies in werkelijkheid optreden. Dit laatste speelt vooral in de veehouderij, volgens de twee organisaties de grootste bron van stikstofemissies.

Hierdoor zijn betrouwbare stikstofrekensommen nauwelijks mogelijk, geven MOB en vereniging Leefmilieu aan. Bovendien staan de provincies toe dat met vergunde maar nooit gerealiseerde emissies mogen worden gesaldeerd. Dit speelt bij zowel de industrie als in de agrarische sector, stellen ze.

Onnodige druk

LTO Nederland is niet blij met deze deze procedures. 'Dit soort juridisch activisme zorgt voor onnodige druk op boerengezinnen. MOB beweerde vorig jaar nog geen rechtszaken tegen deze ondernemers op te starten. Met deze handhavingsverzoeken aan de provincie tonen zij hun ware aard. Het gaat om bedrijven die buiten hun schuld geen passende vergunning hebben en die bij wet de toezegging hebben dat zij die alsnog voor uiterlijk eind 2024 krijgen', stelde Trienke Elshof, portefeuillehouder Platteland en Omgeving bij LTO Nederland eerder.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer