Zes+beloftevolle+Groene+Groeiers
Nieuws
© Peter van Houweling

Zes beloftevolle Groene Groeiers

De prijsvraag Groene Groeiers heeft zes beloftevolle innovaties opgeleverd om de stikstofuitstoot uit stallen te beperken. Deze initiatieven kunnen binnen afzienbare termijn de grootste maatschappelijke impact hebben, zijn hoog innovatief en of kunnen snel worden geïmplementeerd en opgeschaald.

De urgentie van de stikstofproblematiek is hoog. Gelukkig werken innoverende bedrijven hard door aan nieuwe technieken en systemen om stikstof te reduceren. De prijsvraag Groene Groeiers is een initiatief van ondernemingsorganisatie VNO/NCW en partner in de Brabantse Taskforce Toekomstbestendige Stallen. De zes beloftevolle innovaties komt uit een totaal van 24 vernieuwende initiatieven.

Geselecteerde innovaties

1 Hanskamp met het koeientoilet dat urine en feces scheidt.
2 Susstable (voorheen droeg het de naam MiNo-systeem) is een stalsysteem dat urine en feces onder de roosters bij varkens direct scheidt.
3 Filterfloor: stalvloersysteem dat urine doorlaat en scheidt van feces specifiek voor varkens en rundvee
4 Leotwa is een systeem dat ammoniak uit mest van varkens of rundvee onttrekt en verwerkt tot duurzame producten.
5 Special Machines is een breed inzetbare ammoniakfilter met opslag, zodat ammoniak bijvoorbeeld als energiebron kan worden gebruikt.
6 Kapiteinlabs ontwikkelde de GreenReactor, een energiezuinig systeem gebaseerd op Niet Thermisch Plasma dat schadelijke emissies elimineert.

Deskundige begeleiding

De Taskforce Toekomstbestendige Stallen volgt alle innovaties rondom stikstof reductie op de voet. Van de zes geselecteerde innovaties hebben er drie vanuit de Taskforce en met ondersteuning van Provincie Noord Brabant al deskundige ondersteuning gekregen. Op 3 december zullen deze oplossingen als voorbeeld voor een innovatieve aanpak van het stikstofvraagstuk worden gepresenteerd aan voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW en betrokken ministers.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer