Natuurmens+Pieter+Rambags+%28Nippur%29+ziet+kansen+voor+datagedreven+boeren
Achtergrond
© Studio Van Assendelft

Natuurmens Pieter Rambags (Nippur) ziet kansen voor datagedreven boeren

Organiseren, ondernemen en coachen zijn kernkwaliteiten van Pieter Rambags. Nieuwsgierig, (data)gedreven en een groot rechtvaardigheidsgevoel typeren het natuurmens. ‘Taking data to heart’ is niet voor niets het bedrijfsmotto van zijn onderneming Nippur.

‘Zonder data is een bedrijf of organisatie stuurloos’, stelt Rambags. ‘Op varkensbedrijven worden veel data verzameld en dat biedt kansen. Zorg er wel voor dat data jouw eigendom blijven en dat je er zeggenschap over houdt.’

In de natuur komt de dataexpert tot rust. Op een recreatiepark met een waterplas in het Noord-Brabantse Alphen doet hij zijn verhaal. ‘Dit uitzicht brengt me telkens terug in het prachtigste land op deze aardbol, Noorwegen. Al 35 jaar ga ik erheen, maar mijn muzikale dochter Sanne heeft wél het lef om daarheen te emigreren’, vertelt de ondernemer die in 2002 met een partner Nippur opzette en inmiddels ruim 25 bollebozen aan het werk houdt.

‘Ik verdien de kost met slimme en innovatieve ‘business intelligence’-oplossingen door bijvoorbeeld dataplatforms en ‘reportingsystems’ te creëren. Zonder data zijn bedrijven en organisaties stuurloos en kunnen ze zich niet verbeteren’, stelt Rambags.

Varkenshouder wordt meer datamanager, want data kunnen zaken aantonen die hijzelf niet waarneemt

Pieter Rambags, eigenaar en managing partner van Nippur

‘Data zitten in het hart van bedrijven en daar moeten ze het goede mee doen’, verduidelijkt de expert. ‘Gegevens zo in beeld brengen dat ze iets vertellen. Door vakkennis toe te voegen, kun je processen sturen. Met big data kun je voorspellen wat er gaat gebeuren en je kunt daarna de factor mens uitschakelen. Op het gebied van kunstmatige intelligentie begeven wij ons nauwelijks, maar het is wel ontzettend interessant.’ Rambags houdt van overzicht, structuur en gezond boerenverstand. ‘Als ik een project bij de kop pak, moet ik de staart al kunnen zien.’

Momenteel zit de Brabander in een levensfase waarin geld verdienen niet meer zo belangrijk is. Onbezoldigd geeft hij gastlessen op universiteiten en hogescholen en coacht hij jonge startende ondernemers. Het draait hem meer om impact maken voor de medemens en de aardbol. Zo draagt de dataexpert zijn steentje bij aan het platform ‘Analytics for a Better World’.

'Refugee App'

Verder heeft Rambags gezorgd dat de ‘Refugee App’ is ontwikkeld. Die app kan inmiddels met 27 talen overweg. ‘Daarmee kunnen vluchtelingen over de hele wereld op een veilige en betrouwbare manier adressen van burgers vinden die hen willen helpen. De meeste mensen deugen en willen iets doen voor de medemens die op de vlucht is voor onrecht of oorlog’, geeft hij aan. ‘Daarmee probeer ik de wereld een stukje beter en humaner te maken.’

Maar ook bouwde Rambags een rapportageplatform voor het met zijn dochter opgerichte Sonna Records. Dit platenlabel ondersteunt gelijkgestemde muzikanten. ‘Het aantal views en likes op posts en volgers van over de hele wereld zijn te meten. Dat geldt ook voor het beluisteren van nummers op muziekplatforms. Door data te koppelen zie je in welke regio’s je luisteraars zitten en waar liveoptredens het beste zullen scoren en met welke playlist. Met nog slimmer berichten posten groeit de impact.’

In het diepe duiken

Eenmaal aan het woord is Rambags niet te stuiten. Allerlei thema’s en onderwerpen snijdt hij in sneltreinvaart aan. Afstanden overbrugt hij het liefst op zijn e-bike, een ‘speed pedelec’. Hij duikt graag in het diepe, vaak ook letterlijk.

‘In Nederland heb ik grote rivierkreeften gezien en een enorme snoek diep in zijn ogen gekeken’, licht Rambags enthousiast zijn duikerservaring toe. Om vervolgens razendsnel weer in zijn verleden te duiken. ‘Rond mijn dertiende droomde ik ervan ooit dierenarts te worden. Ik vond het fascinerend om met mijn oom, die veearts was, de boer op te gaan’, herinnert hij zich.

‘Ik ben blij dat ik in de wereld van big data terecht ben gekomen en impact kan maken. Met vooruitstrevende ondernemers in de agrarische sector wilde ik ooit een dataproject opzetten. Bij varkens spelen geen privacyproblemen bij het verzamelen van data en die boeren waren dolenthousiast. Maar de keten van boer tot bord is gefragmenteerd en zit complex in elkaar’, zegt de ondernemer.

Begaan met vluchtelingen

Lang blijft Rambags hangen in de vluchtelingenproblematiek. Door zijn voortrekkersrol om statushouders uit Syrië en Eritrea op een menselijke manier op te vangen in Goirle, is zijn vertrouwen in overheden gedaald naar nul. ‘Ik ben iemand van niet lullen maar poetsen en aan de slag gaan op basis van businesscases. Zet de kosten en baten van bepaalde vormen van vluchtelingenopvang goed op een rijtje, zodat beslissingen weloverwogen zijn te nemen.’

Dat stukje ondernemersmentaliteit op datagedreven resultaat ontbreekt volgens Rambags in de ambtenarenwereld. ‘Als inburgering niet goed verloopt, worden niet alleen de vluchtelingen er de dupe van, maar ook onze hele maatschappij. Helaas spelen polarisatie en het verkeerd inzetten van data daar ook een rol bij. Met data zijn heel krachtige dingen te doen.’

Pieter Rambags van Nippur
Pieter Rambags van Nippur © Studio Van Assendelft

John Geurts (Varkens 06) schuift het bankje door naar Pieter Rambags (58 jaar), eigenaar van en managing partner bij Nippur. Met een team van 27 mensen ontwikkelen ze ‘business intelligence’ door slimme en innovatieve oplossingen te maken en deze strategisch in te zetten bij organisaties. Rambags studeerde Informatiekunde en Economie aan de Universiteit van Tilburg.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer