Techniek+met+boerenverstand
Blog
© Tom van Horrik

Techniek met boerenverstand

Met veel genoegen lees ik de blogs op varkens.nl. Het is voor mij een eer om hier vanuit mijn rol bij Topigs Norsvin vanaf nu aan bij te dragen.

Een korte introductie is hierbij op zijn plaats. Ik ben geboren en getogen op een varkens- en pluimveebedrijf in het Brabantse Someren. Na lang de intentie te hebben gehad het ouderlijk bedrijf samen met mijn oudere broer over te nemen, heb ik na de HAS in de Bosch in 2011 echter de keus gemaakt om voor Topigs Norsvin (toen nog Topigs) te gaan werken. Mijn broer zet de pluimveetak voort, de varkenstak is enkele jaren terug gestopt.

Binnen Topigs Norsvin heb ik de afgelopen negen jaar verschillende rollen gehad. Momenteel heb ik een dubbelrol als adviseur vleesvarkenshouderij en manager digitale ondersteuning en ontwikkeling.

Digitalisering is een trend die sterk doorzet en ik met bovengemiddelde interesse volg. De ontwikkelingen gaan razendsnel en de beloftes zijn enorm. Ontwikkelingen als kunstmatige intelligentie en machine learning bieden potentieel enorme mogelijkheden. Ze zijn in staat sectoren volledig te veranderen. Dit geldt ook voor de varkenshouderij. Maar het gevaar is dat mensen blind gaan vertrouwen op data en techniek. In mijn ogen kunnen al deze technieken geen voordelen bieden zonder een flinke doses gezond boerenverstand en vakkennis.

Het trekken van conclusies op basis van verkeerde correlaties kan een gevaar zijn

Tom van Horrik van Topigs Norsvin

Een voorbeeld is het inzetten van kunstmatige intelligentie bij de politie. Het systeem voorspelt in welke gebieden meer criminaliteit te is verwachten en hier zal meer politie worden ingezet. De verhoogde aanwezigheid zorgt voor meer waarneming van ook kleine vergrijpen, die het systeem weer gebruikt als input. Het gevolg is nog meer politie-inzet in dit gebied. Hiermee creëer je een 'selffulfilling prophecy' waarbij gebieden met grotere problemen over het hoofd worden gezien. Het systeem drukt je een kant op waar wellicht niet de meeste winst is te behalen.

Ook het trekken van conclusies op basis van verkeerde correlaties kan een gevaar zijn. Een veelgebruikt voorbeeld is de correlatie tussen de verkoop van ijsjes en het aantal verdrinkingen. Wanneer er meer ijsjes worden verkocht, stijgt het aantal verdrinkingen. Conclusie: wanneer je de verkoop van ijsjes staakt, zal het aantal verdrinkingen afnemen. Iedereen met gezond boerenverstand weet dat dit onzin is en dat een derde 'confounding variable' – in dit geval de buitentemperatuur – invloed uitoefent op beide andere variabelen. Een correlatie tussen de verkoop van ijsjes en verdrinkingen is er, maar er is geen causaal verband.

Bovenstaande gevaren kun je ontwijken door samen met vakspecialisten naar de data te kijken en samen te zoeken naar causale verbanden en verklaringen. De techniek kan je hier enorm bij helpen. Ondanks dat deze steeds beter wordt en de gevaren steeds beter worden omzeild, kan deze (nog) niet zonder de menselijke vertaalslag. Maak gebruik van de techniek en de mogelijkheden die deze biedt en omring je met specialisten om samen de techniek maximaal voor je bedrijfsvoering tot waarde te brengen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer