Biggenexport+ietsje+hoger+dan+jaar+geleden
Nieuws
© Varkens Archief

Biggenexport ietsje hoger dan jaar geleden

Tot en met de eerste week van augustus zijn bijna 27.000 biggen meer geëxporteerd dan in dezelfde periode van 2022. Dat is een marginale stijging van 0,8 procent. Van de 3,43 miljoen biggen kregen 1,73 miljoen dieren de bestemming Duitsland en 1,20 miljoen zijn in Spanje afgezet. Dat blijkt uit marktcijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

De export van het aantal Nederlandse biggen is in de eerste 31 weken van dit jaar vrijwel vergelijkbaar met die van vorig jaar. Ook zijn de gemiddelde noteringen voor biggen in beide landen over die periode vrijwel identiek rond de 82 euro per big, blijkt uit Spaanse en Duitse noteringen op varkensveiling.nl.

Toch is er een verschuiving zichtbaar in bestemmingen. Spanje is dit jaar weer een wat belangrijkere bestemming geworden. Werden in 2022 over die periode 1,04 miljoen Nederlandse biggen naar Spaanse vleesvarkensbedrijven getransporteerd, dit jaar zijn er dat 0,16 miljoen meer (+15 procent).

Duitsland is met 1,73 miljoen biggen de belangrijkste exportbestemming, maar dat zijn wel ruim 13.000 biggen minder dan in de eerste 31 weken van 2022. In 2021 werden over dezelfde periode 2,27 miljoen biggen bij Duitse vleesvarkenshouders afgezet tegen 0,95 miljoen biggen bij Spaanse vleesvarkenshouders.

België verliest terrein

De afzet van Nederlandse biggen naar België is dit jaar tot nu toe met 23 procent gedaald. Tot begin augustus zijn iets meer dan 300.000 biggen bij onze zuiderburen afgezet, vorig jaar waren dat er in dezelfde periode ruim 90.000 meer.

Opvallend is de stijging van de gestegen afzet van Nederlandse biggen naar Roemenië naar bijna 100.000 biggen in ruim zeven maanden (+37 procent). Dat land kampt met de gevolgen van uitbraken van Afrikaanse varkenspest en dat raakt de biggenproductie in Roemenië.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer