Lagere+voerkosten+drukken+kostprijs+big+en+vleesvarken
Nieuws
© Henk Riswick

Lagere voerkosten drukken kostprijs big en vleesvarken

De kostprijs van een big en een vleesvarken is dit jaar 3 tot 5 procent lager dan in 2022. Een lagere kostprijs lag ook in de lijn der verwachting omdat de voerprijzen vorig jaar piekten en de kostprijs 25 procent liet stijgen. De totale kosten per zeug worden nu berekend op 2.100 euro per jaar en op 670 euro per jaarvarken.

De kostprijsdaling per big en vleesvarken van 3 tot 5 procent komt vooral doordat de voerprijzen 13 tot 20 procent lager zijn ten opzichte van 2022. Hogere bouwkosten en een oplopende rente laten de huisvestingskosten stijgen en temperen de kostprijsdaling.

De totale kosten per zeug bedragen volgens de becijferingen van Wageningen Livestock Research 2.100 euro exclusief btw per jaar. Bij een productie van dertig biggen van 25 kilo per jaar betekent dat een kostprijs van 70 euro per big. Is een vermeerderingsbedrijf 10 procent productiever, dan neemt de kostprijs per big af met 9 procent tot 63,63 euro.

Bij vleesvarkens berekent Wageningen Livestock Research de totale kosten per vleesvarken op 670 euro per jaarvarken. Levert een vleesvarkenshouder drie vleesvarkens per plaats per jaar af, dan zou die 223,33 euro per stuk op moeten brengen. Bij een gemiddeld slachtgewicht van 98 kilo zou de kostprijs uitkomen op 2,28 euro per kilo vlees. Levert een vleesvarkenshouder 3,3 even zware vleesvarkens per plaats af, dan daalt die kostprijs naar 2,07 euro per kilo vlees.

Opbouw kostprijzen

De voerkosten maken 43 procent van de kostprijs uit. Bij zeugen zijn de huisvestingskosten de tweede hoogste kostenpost en maken 21 procent van de kosten uit.

Bij vleesvarkens zijn na de voerkosten de biggenkosten de belangrijkste kostprijsbepalende factor (32 procent). 10 procent van de kostprijs van een vleesvarken wordt bepaald door de huisvestingskosten en arbeidskosten zijn goed voor minder dan 3 procent. Bij de zeugenhouderij is arbeid een belangrijkere kostenpost en maakt 10 procent van de kostprijs per big uit.

Wageningen Livestock Research publiceert elk jaar in juli een nieuw biggenprijzenschema. Dit schema geeft een richtprijs voor biggen exclusief btw, gekoppeld aan de vleesprijs.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer