ForFarmers%3A+%27Met+Fluxx+direct+effecten+te+zien+van+gelijkmatige+voeropname%27
Achtergrond
© Koos Groenewold

ForFarmers: 'Met Fluxx direct effecten te zien van gelijkmatige voeropname'

De nieuwe voervorm Fluxx geeft een rustiger opnamepatroon en een geleidelijkere vertering. Dit zorgt voor de ontwikkeling van robuuste, gezonde darmen bij biggen. ‘Onze Fluxx-biggenvoervorm heeft de focus op darmgezondheid en levert onmiskenbare voordelen op’, stelt Bram van den Oever. ‘De kwaliteit van de koppels biggen gaat zienderogen vooruit.’

Iedereen die varkens houdt is volgens nutritionist biggen Bram van den Oever van ForFarmers overtuigd van de pluspunten van het voeren van meel. ‘Meel tempert de vreetsnelheid en zorgt voor een geleidelijkere voeropname waardoor de darmen evenrediger worden belast. Hierdoor verloopt de vertering gelijkmatig, wat goed is voor de gezondheid van de darmen van de varkens’, licht hij toe.

‘Zeker bij biggen is het ongestoord kunnen ontwikkelen van hun darmen een voorwaarde om als vleesvarkens optimale dierprestaties neer te kunnen zetten’, vervolgt Van den Oever. ‘Omdat er bij biggen de meeste winst op darmgezondheid is te behalen, is aan die diercategorie prioriteit gegeven bij de ontwikkeling van de nieuwe voervormvariant.’

Met die kennis en de ervaring van het voeren van meel aan varkens is ForFarmers aan de slag gegaan. De diervoederleverancier heeft daarvoor zelfs flink geïnvesteerd in de fabriek in het Gelderse Lochem.

De overgang naar de nieuwe voervorm Fluxx is op de streep af te zien in de biggenstal

Bram van den Oever, nutritionist van ForFarmers

Goede loopeigenschappen en stofvrij

Traditionele meelvormen hebben niet louter voordelen. ‘Zo zijn brugvorming en ontmenging in de silo en voorraadbak bekende nadelen. Bovendien is er meer risico op vermorsing en ontstaat er extra stalstof’, vertelt Van den Oever. ‘Daarom hebben wij net zo lang getest totdat we een nieuwe voervorm ontwikkeld hadden. Een nieuwe voervormvariant met zeer goede loopeigenschappen dat stofvrij is en niet ontmengt. Dat is Fluxx’, stelt hij.

Ruim 25 ForFarmers-klanten hebben al in de praktijk ervaring met het toepassen van de Fluxx-biggenvoervorm. Van den Oever: ‘Het viel hen meteen op hoeveel structuur er in de voervormvariant zit en hoe goed het product door de silo en de voerbakken loopt.’

Ervaringen in de praktijk

Deze varkenshouders hebben de Fluxx-variant verstrekt van het Vida Speenvoer en Vida Big 1 en 2 van de voerreeks die ze normaal ook toepasten. Volgens Van den Oever zagen die op de streep af wanneer ze waren overgeschakeld.

‘Uit de proeven met de nieuwe voervorm blijkt dat de voerconversie gelijk is aan kruimel- en korrelbiggenvoeders. Maar door het achterwege laten van het persproces blijven de verschillende voedercomponenten beter in stand waardoor het dier alle ingrediënten optimaal kan benutten. In combinatie met een geleidelijkere opname geeft dat een betere vertering. Dat is echt het voervormeffect’, legt Van den Oever uit.

Bij de keuze voor de nieuwe voervorm blijft een kritische blik op het management en een juiste keuze uit het Vida-voerassortiment onderdeel van de totaalaanpak. Ook is het goed afstellen van de voerbakken volgens de ForFarmers-nutritionist een eenmalige maar zeer belangrijke klus. ‘Met nagenoeg alle typen voerbakken die in de praktijk worden gebruikt kan het Fluxx-voer goed worden verstrekt aan de biggen. Ongeacht de voervorm moet de varkenshouder ook bij deze voeders iedere dag alert zijn en het voersysteem bij elk hok controleren’, aldus Van den Oever.

Bigkwaliteit en werkgemak

De varkenshouders die hebben deelgenomen aan de proeven met Fluxx gaven volgens Van den Oever aan meer werkgemak te ervaren in de biggenopfok. ‘Vooral doordat de resultaten in de stal als het ware automatisch verbeterden. Ze zagen bijvoorbeeld een betere mestconsistentie. Daarnaast gaven de varkenshouders aan dat de uitval na spenen lager was’, licht hij toe. ‘Ook bleven koppels uniformer en werd de kwaliteit van de biggen als beter beoordeeld.’

De uiterlijke kenmerken vielen op. ‘De biggen hebben een roze huidskleur, zijn kort behaard, de gevuldheid is goed en ze hebben intacte oorranden’, geeft Van den Oever aan. ‘Deze gunstige kenmerken vielen niet alleen de varkenshouders zelf op, ze hoorden dat ook van hun dierenarts en biggenhandelaar.’

Opnamesnelheid verlagen
Biggen moeten zeker na spenen leren om voer in kleine porties op te nemen. Ze moeten vooral niet gaan schrokken, want dan krijgen ze problemen met de vertering en neemt de kans op verstoring van de darmflora toe. Gespeende biggen die kruimel of korrels krijgen voorgeschoteld nemen het voer schrokkeriger op dan goed voor hen is. Door Fluxx-biggenvoer te verstrekken is dit eetgedrag volgens ForFarmers al vanaf de eerste dag beter onder controle. Biggen eten minder snel, de porties die ze opnemen zijn kleiner en ze gaan uit zichzelf vaker naar de voerbak. Door de betere voerverdeling worden de darmen minder belast. Dit rustige opnamepatroon is beter voor de vertering en darmgezondheid van de biggen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer