ForFarmers+draait+minder+omzet+in+eerste+kwartaal
Nieuws
© ForFarmers

ForFarmers draait minder omzet in eerste kwartaal

ForFarmers zette in het eerste kwartaal van dit jaar 5,2 procent minder veevoer om dan in dezelfde periode in 2022. Dit kwam niet geheel onverwacht; de voerleverancier had het vorig jaar moeilijk, onder andere door druk op volumes in de varkenshouderij. De brutowinst bleef dit jaar nagenoeg stabiel en de netto-omzet steeg.

De afzetvolumes voor veevoer liggen 5,2 procent lager dan in het eerste kwartaal van vorig jaar, waarbij 6,4 procent minder mengvoer is verkocht. 'De volumes staan onder druk, ook in dit eerste kwartaal', stelt CEO Pieter Wolleswinkel van ForFarmers. Volgens hem komt dit vooral door krimp in de varkenssector, terwijl ook de impact van de vogelgriep in het Verenigd Koninkrijk en Polen meespeelt.

Zo werden in het Verenigd Koninkrijk 16 procent minder varkens geslacht dan in het eerste kwartaal van 2022. Dit komt door een daling van het aantal zeugen, wat ook in de rest van Europa speelt. Verder stoppen veel varkenshouders in financiële nood of vanwege beperkende overheidsmaatregelen.

'Vanwege de ontstane ruimte in voerfabrieken moeten bedrijven samenwerken. De onlangs aangekondigde verkoop van ForFarmers België aan Arvesta moet in dit licht worden bezien', vertelt Wolleswinkel.

Overstap naar Beter Leven

Vanwege de vogelgriep moesten in het Verenigd Koninkrijk in 2022 zo'n 4 miljoen vogels worden geruimd. Ook werden ongeveer 5 procent minder leghenkuikens en 7 procent minder kalkoenkuikens opgezet. In Nederland zorgt de overstap naar het Beter Leven-concept ervoor dat er minder dieren gedurende een langere tijd worden gehouden. In Duitsland en Polen nam in het afgelopen jaar de afzet van pluimveevoer licht toe.

In de melkveesector nam de afzet toe, vooral in het Verenigd Koninkrijk. In Duitsland leiden de dalende melkprijs en melkveestapel tot een negatief sentiment, terwijl er in Nederland onzekerheid is over het ontbreken van een helder perspectief.

Lagere onderliggende bedrijfslasten

De totale onderliggende bedrijfslasten lagen lager dan een jaar eerder. Dit is het gevolg van lagere kosten voor energie. Wel lagen de personeelskosten hoger, met name door de forse loonsverhogingen in Nederland en België na de CAO-akkoorden. De brutowinst bleef nagenoeg stabiel, de onderliggende ebitda steeg met 4,5 procent.

ForFarmers verwacht dat de veestapel in Noordwest-Europa verder krimpt, mede door het overheidsbeleid in verschillende landen. Daarbij wordt verwacht dat de grondstofprijzen volatiel en relatief hoog blijven. Verder kunnen dierziekten zoals vogelgriep een groot effect hebben op de veehouderijsector en daarmee op veevoederproducenten.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  5 %
 • Zondag
  13° / 9°
  15 %
 • Maandag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer