Duitsland+produceert+eerste+helft+van+dit+jaar+bijna+6+procent+minder+vlees
Nieuws
© Ruben Meijerink

Duitsland produceert eerste helft van dit jaar bijna 6 procent minder vlees

De Duitse vleesproductie is in de eerste helft van dit jaar gedaald met 5,9 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De belangrijkste oorzaak is de daling van de vleesproductie met 9,2 procent. De productie van rundvlees ligt hoger en die van pluimveevlees is nagenoeg gelijk gebleven.

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis. Volgens voorlopige resultaten produceerden slachterijen in Duitsland in de eerste helft van 2023 bijna 3,3 miljoen ton vlees. In de slachthuizen zijn in de eerste helft van 2023 in totaal 23,6 miljoen varkens, runderen, schapen, geiten en paarden geslacht. Daarnaast zijn er nog eens 343,9 miljoen kippen, kalkoenen en eenden geslacht.

Met name het aantal slachtingen van varkens in Duitsland daalt hard. Er werden in totaal 21,6 miljoen varkens geslacht in de eerste helft van 2023 (-9,2 procent). Dat zijn er 2,2 miljoen minder dan in de eerste helft van 2022. In de eerste helft van 2022 had Duitsland ook al met een flinke daling te maken. Toen werden er 9,9 procent minder varkens geslacht dan in de eerste helft van 2021. De Duitse varkensvleesproductie loopt sinds 2017 terug.

De geproduceerde hoeveelheid varkensvlees in de eerste helft van 2023 was met 2,1 miljoen ton 9,4 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat is 213.000 ton minder. Het aantal varkens in Duitsland neemt ook af, onder meer door de Afrikaanse varkenspest, en dat is duidelijk terug te zien in de slachtcijfers. Uit de landbouwtelling bleek in mei dat het aantal varkens met 7,3 procent of 1,62 miljoen dieren is afgenomen ten opzichte van 2022. In twee jaar tijd nam de Duitse varkensstapel met 16,1 procent af.

De Duitse slachters vullen de slachtcapaciteit deels op met varkens uit het buitenland. Het aantal geslachte varkens uit Duitsland daalde met 20,9 miljoen (-10 procent), terwijl het aantal varkens dat uit het buitenland komt met 19,6 procent toenam. In totaal werden 741.300 varkens uit het buitenland in Duitsland geslacht in de eerste helft van 2023. Het aandeel buitenlandse varkens bedroeg 3,4 procent. In 2022 was dat in de eerste helft van het jaar 2,6 procent.

In de eerste helft van 2023 werden er in Duitsland 1,4 miljoen runderen geslacht. Dat is 0,1 procent minder dan vorig jaar, maar de rundvleesproductie lag wel 0,9 procent hoger. Er werden 43,9 miljoen pluimveedieren geslacht, 2,7 procent minder dan vorig jaar. Dit leverde 770.900 ton pluimveevlees op, wat 0,1 procent minder is dan in dezelfde periode vorig jaar.

62 procent van het geproduceerde vlees in de eerste helft van 2023 was van varkens. Het aandeel pluimveevlees van de Duitse vleesproductie bedraagt 23,2 procent en rundvlees 14,5 procent. 0,4 procent van het geproduceerde vlees is afkomstig van schapen, geiten of paarden.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  5 %
 • Zondag
  13° / 9°
  15 %
 • Maandag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer