Prijsniveau+varkensvlees+was+sinds+2010+niet+zo+hoog
Nieuws
© Twan Wiermans

Prijsniveau varkensvlees was sinds 2010 niet zo hoog

De varkensvleesprijzen zitten momenteel op het hoogste niveau sinds 2010. Agrimatie van Wageningen Ecnomic Research verwacht dat de Europese productie binnen enkele jaren uitbreidt.

Terwijl de prijzen van verschillende voedingsmiddelen het afgelopen voorjaar stabiliseerden, steeg de prijs van varkensvlees nog verder, blijkt uit het overzicht van Agrimatie. De consumentenprijsindex (cpi) voor varkens lag in maart op 135 punten en is in mei uitgekomen op 138 punten. Ook de indexen van de industrie- en af-boerderijprijs stegen verder door, naar respectievelijk 181 en 192 punten.

De cpi schoot in het voorjaar van 2022 omhoog, van 116 punten in januari naar 131 punten in mei. Dat was een reactie op de oorlog in Oekraïne, waarbij de kosten duidelijk stegen. Sindsdien schommelde de cpi rond de 133 punten. Maar recent steeg deze door naar een ongekend niveau van 138 punten, een stijging van 2 procent. Dit lijkt volgens Agrimatie een reactie te zijn op de dure inkoop.

De industrieprijs lag vanaf augustus 2022 tot en met januari 2023 op ruim 140 punten, maar steeg sindsdien door naar een niveau van 181 punten in mei. Het is een stijging van 10 procent. Dit hangt samen met de krappe beschikbaarheid van varkensvlees op de Europese markt. De af-boerderijprijs vertoonde, logischerwijs, dan ook een stijgende lijn, tot 192 punten in mei.

Het totale aanbod aan varkensvlees in de EU is in 2022 met 1,3 procent gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Maar de verwachting voor 2023 is een daling van 5,2 procent ten opzichte van 2022. De forse daling heeft geleid tot een prijsstijging omdat de vraag naar varkensvlees niet evenredig is afgenomen, stelt Agrimatie vast.

Oorzaken productiekrimp

De krimpende productie in de Europese Unie hangt samen met enerzijds negatieve marges voor varkenshouders – sterk gestegen voerkosten en een periode van lage opbrengstprijzen tussen medio 2022 en begin 2023 – en anderzijds met aangescherpte welzijnseisen voor varkenshouders in Duitsland. Ook dierziekten zoals Afrikaanse varkenspest (in diversie lidstaten) en PRRS (vooral in Spanje) zijn van invloed.

De voerprijzen zijn op dit moment weer enigszins gedaald en de Vion-opbrengstprijzen stegen in week 29 naar 2,58 per kilo geslacht gewicht, waarna de prijs in twee weken daalde met 8 eurocent. Agrimatie meldt dat de actuele situatie naar verwachting binnen enkele jaren leidt tot uitbreiding van de productie, waarmee weer een prijsdaling in gang wordt gezet.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer