Afrikaanse+varkenspest+breidt+verder+uit+in+Europa
Nieuws
© Varkens Archief

Afrikaanse varkenspest breidt verder uit in Europa

Een paar dagen na elkaar zijn er uitbraken van Afrikaanse varkenspest vastgesteld in landen in het oosten van Europa, waar de virusziekte voorheen niet was. Nadat er een besmet huisvarken was gevonden in Bosnië-Herzegovina zijn er op korte afstand in Kroatië vijf uitbraken vastgesteld bij gehouden varkens.

Het besmette varken in Bosnië-Herzegovina is op 21 juni gemeld bij de Wereldorganisatie voor Diergezondheid. Op 23 juni werden de eerste twee uitbraken in Kroatië gemeld op bedrijfjes met respectievelijk 8 en 40 varkens. De afstand tussen de uitbraak in Kroatië en Bosnië-Herzegovina is hemelsbreed een kilometer of 25. Op 24 juni kwam daar in dezelfde regio in Kroatië een bedrijf met 124 varkens bij, een dag later een bedrijf met 18 varkens en op 26 juni een bedrijf met 30 varkens.

In Bosnië-Herzegovina en Kroatië zijn nog geen meldingen gemaakt van uitbraken bij wilde zwijnen. De uitbraken in beide landen zijn op de grens met buurland Servië. In dit land waren tot en met 23 juni 183 uitbraken bij wilde zwijnen en 164 uitbraken bij gehouden varkens, volgens het Animal Disease Information System.

Dat zijn er flink meer dan de 107 uitbraken bij gehouden varkens die er in heel 2022 in Servië waren. Het zijn er ook meer dan de 103 uitbraken dit jaar in Roemenië, wat vorig jaar met 329 uitbraken het hoogste aantal besmettingen bij gehouden varkens telde.

Uitbraken in Italië

In Italië zijn in de regio Calabrië ook twee uitbraken bij gehouden varkens vastgesteld. Daarnaast blijft het aantal uitbraken bij de wilde zwijnen flink oplopen, met name in Noord-Italië. In drie en een halve week tijd zijn er in heel Italië weer ruim 100 besmette wilde zwijnen gevonden. In Noord-Italië nu ook in de regio Lombardije. In totaal zijn er dit jaar 672 besmette zwijnen gevonden, tegenover 277 in heel 2022.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer