Afrikaanse+varkenspest+treft+vier+Poolse+varkensbedrijven
Nieuws
© Twan Wiermans

Afrikaanse varkenspest treft vier Poolse varkensbedrijven

Vier varkensbedrijven in Polen zijn vorige week besmet geraakt met Afrikaanse varkenspest. Daarmee komt het totale aantal dit jaar op vijf besmette bedrijven en op 1.748 uitbraken bij wilde zwijnen.

In april werd de eerste besmetting vastgesteld op een varkensbedrijf in Polen. Het betrof een backyardbedrijf met 16 varkens in het grensgebied met Duitsland en Tsjechië.

Na deze uitbraak bleef het lang rustig. Op 14 juni raakte het tweede bedrijf besmet, ook in het westen van Polen. Het gaat om een gesloten bedrijf met 94 varkens.

Grote bedrijven

De derde en vierde uitbraak zijn op 15 en 16 juni gemeld door de Chief Veterinary Officer. De derde uitbraak deed zich voor op een gesloten bedrijf met 109 varkens. Bij de vierde uitbraak gaat het om een gesloten bedrijf met 682 varkens. Dit is een fokbedrijf dat ligt op de grens van Polen met de Russische enclave Kaliningrad. In het besmette gebied rond de vierde uitbraak liggen tien bedrijven met in totaal 17.500 varkens, meldt Topagrar Polen. Dat zijn voor Poolse begrippen grote bedrijven. De bedrijven vrezen dat de Europese Unie het gebied langdurig als besmette zone gaat aanwijzen.

De vijfde uitbraak, die net als de derde en vierde uitbraak in het oosten van Polen is, is op 16 juni gemeld en betreft een vleesvarkensbedrijf met 1.216 vleesvarkens. Dit bedrijf ligt dicht bij het bedrijf van de derde uitbraak.

In 2022 waren er in Polen 14 uitbraken van Afrikaanse varkenspest bij gehouden varkens en 2.113 uitbraken bij wilde zwijnen. Bij de wilde zwijnen staat de teller nu al op 1.748 uitbraken met in totaal al bijna 3.000 besmette zwijnen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer