Aanpak+varkenspest+versterkt+in+Duitse%2C+Franse+en+Italiaanse+grensregio%27s
Nieuws
© Vidiphoto

Aanpak varkenspest versterkt in Duitse, Franse en Italiaanse grensregio's

De Duitse deelstaat Saksen gaat wilde zwijnen in de grensregio met Polen versterkt aanpakken. Frankrijk en Italië hebben afgesproken intensiever samen te werken om te voorkomen dat Afrikaanse varkenspest Frankrijk bereikt.

Saksen wil Afrikaanse varkenspest sneller onder controle krijgen. Vanwege de hoge ziektedruk vanuit het aangrenzende Polen is een driestappenplan in werking gezet om te voorkomen dat er steeds nieuwe besmette zwijnen de Duitse deelstaat binnenkomen. In Polen zijn dit jaar al ruim 3.000 besmette zwijnen gevonden en daarnaast 10 uitbraken vastgesteld bij kleine en grote varkensbedrijven. In Saksen zijn 388 besmette wilde zwijnen gevonden en in de Duitse deelstaat Brandenburg 328.

De eerste stap is dat jagers de witte zones in het grensgebied met Polen vrij gaan maken van wilde zwijnen. Ze krijgen een premie van 300 euro per zwijn om het bestand snel terug te brengen naar maximaal 0,2 wild zwijn per 100 hectare. Duurt dit te lang, dan zullen derden met hulp van drones het bestand terugbrengen waarbij de witte gebieden ook voor boeren worden gesloten. Stap 3 is de monitoring waarbij het bestand maximaal 0,2 wilde zwijnen per 100 hectare moet blijven. De jagers nemen die taak weer op zich en worden hiervoor betaald. Ook de andere witte zones in het zuiden en oosten worden op deze manier vrijwel volledig vrijgemaakt van wilde zwijnen.

Zorgen in Frankrijk

Frankrijk maakt zich zorgen over het feit dat er in Noord-Italië veel met Afrikaanse varkenspest besmette wilde zwijnen zijn gevonden. Daarbij worden die zwijnen ook buiten het besmette gebied richting Frankrijk opgespoord. Het dichtstbijzijnde geval is op 55 kilometer van de Franse grens. In Noord-Italië zijn dit jaar al 626 besmette zwijnen gevonden tegen 221 in heel 2022.

Tijdens de Europese top van landbouwministers van 30 juni en 1 juli hebben de landbouwministers Marc Fesneau van Frankrijk en Francesco Lollobrigida van Italië afgesproken dat ze intensiever gaan samenwerken bij de aanpak van Afrikaanse varkenspest om verdere verspreiding te voorkomen.

Er is een technische contactgroep opgericht met deskundigen uit beide landen op het gebied van diergezondheid, wilde dieren en jacht, op regionaal en nationaal niveau. De contactgroep zal informatie uitwisselen over de aanpak, werken aan gemeenschappelijke strategieën voor onder andere het populatiebeheer van wilde zwijnen en verder onder andere samenwerken in de grensgebieden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer