Zoektocht+naar+beste+idee+voor+varkenshouderij+weer+van+start
Nieuws
© Jos Thelosen

Zoektocht naar beste idee voor varkenshouderij weer van start

De jaarlijkse innovatiewedstrijd naar Het Beste Idee van Varkensland is weer van start gegaan. De organisatoren mobiliseren en stimuleren hiermee de Nederlandse varkenssector om vernieuwende concepten te ontwikkelen die de varkenshouderij verder kunnen verbeteren. De ideeën die worden gezocht, richten zich op 'out of the box'-verbetermogelijkheden op het gebied van duurzaamheid, diergezondheid, dierenwelzijn en milieu.

Varkenshouders leveren voortdurend inspanningen om de uitdagingen in de sector aan te pakken. Bijvoorbeeld op het gebied van strikte regelgeving, economische en maatschappelijke druk, diergezondheid, marktdynamiek en meer.

'Het team achter Het Beste Idee van Varkensland gelooft dat elke ondernemer nadenkt over de toekomst van zijn of haar bedrijf en rondloopt met een idee of toekomstgerichte vraag', zegt projectleider Maron van de Plas. 'Het Beste Idee daagt daarom de varkenshouders, maar ook dierenartsen, adviseurs en mensen van buiten de agrarische sector uit om dit jaar opnieuw met nieuwe, innovatieve ideeën te komen.'

'Durf jij het aan?'

De 2023-editie heeft als motto 'Durf jij het aan?' gekregen en richt zich op 'out of the box' verbetermogelijkheden, van elkaar leren en samenwerken, bijvoorbeeld op het gebied van nieuwe technologieën en innovaties.

'We hopen dat deze wedstrijd varkenshouders stimuleert om stappen te zetten buiten de traditionele paden. Op die manier kunnen we samen de varkenshouderij duurzamer en winstgevender maken en wellicht zelfs het werkplezier voor de boer of het imago van de sector vergroten', aldus Van de Plas.

Big Life winaar 2022

In 2022 won Sander Baijens met zijn idee 'BigLife' de innovatiewedstrijd. Zijn concept om met kunstmatige intelligentie biggensterfte in vrijloopkraamhokken te voorkomen, leverde hem de titel op van Het Beste Idee van Varkensland 2022. Daarnaast won Twan Claessens de publieksprijs met zijn Health System.

Het Beste Idee van Varkensland verwelkomt dit jaar vier nieuwe partners: ZLTO, Royal GD, Pig Business en het Centrum voor duurzaam dierlijk rentmeesterschap van de Universiteit Utrecht. Andere partners zijn de Centrale Organisatie voor de Vleessector, HAS green academy, Topigs Norsvin, Agrifirm, LTO Noord, Producentenorganisatie Varkenshouderij, Rabobank, Aeres Hogeschool en Westfort.

Coöperatie Varkensartsen en Veterinair Kenniscentrum Oost Nederland, de initiatiefnemers van Het Beste Idee van Varkensland, zijn verheugd over de betrokkenheid van de nieuwe partners dit jaar. Van de Plas: 'Sinds de eerste editie, acht jaar geleden, is Het Beste Idee van Varkensland uitgegroeid tot een toonaangevende wedstrijd waar varkenshouders, marktpartijen, onderzoek en overheden elkaar weten te vinden en belangrijke stappen maken op het gebied van kennisdeling, het stimuleren van ontwikkeling en het verkennen van nieuwe wegen.'

Inzenden tot 1 september

Inzendingen voor ideeën zijn mogelijk tot 1 september 2023 via de website hetbesteideevanvarkensland.nl/mijnidee. Tijdens de finale op 16 november bepaalt een onafhankelijke jury, samen met het publiek, welk idee wordt uitgeroepen tot Het Beste Idee van Varkensland 2023. De beste ideeën worden ondersteund bij verdere ontwikkeling en de winnaar wordt in contact gebracht met relevante mensen en organisaties die kunnen helpen bij de realisatie van het plan.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer