Vijf+nominaties+Het+Beste+Idee+van+Varkensland+bekendgemaakt
Nieuws
© Twan Wiermans

Vijf nominaties Het Beste Idee van Varkensland bekendgemaakt

Vijf genomineerden voor 'Het beste idee van varkensland 2022' zijn bekend. Uit tien inzendingen selecteerde de adviescommissie de finalisten. Johan Mathijssen, Rainier van Gelderen, Marcel en Hans ter Bleek, Twan Claessens en Sander Baijens maken 24 november kans op de titel. De zesde finalist is het team van studenten dat op 12 oktober de studentenchallenge wint.

De urine doorlatende gasdichte band is bedacht door Johan Mathijssen. Met dit idee wordt urine in de varkensstal snel en continu afgevoerd, waardoor contact tussen urine en mest zo kort mogelijk is. Dat moet bijdragen aan reductie van de ammoniak-, methaan- en geuremissie.

Een volautomatisch krat met een gecontroleerd klimaat en tijdklok om splitsuckling succesvol toe te passen, is bedacht dor Rainier van Gelderen. De 'Pigsaver' zorgt ervoor dat biggen, die even apart worden gezet om de andere biggen meer kans te geven om biest op te nemen, automatisch weer worden losgelaten. Door biggen de eerste uren te helpen bij de biestopname, kan de biggensterfte verlaagd worden.

Soja vervangen door regionaal product

Om een groot deel van het sojavoer te vervangen, ontwikkelden Marcel en Hans ter Bleek een machine die door middel van cavitatie een groter aantal regionale producten geschikt maakt voor varkensvoer. Daarmee moet hun idee 'Trakteer je varkens op meer regionale producten' mogelijk worden.

Twan Claessens ontwikkelde een systeem dat digitaal gekoppeld kan worden aan de administratie van de medicatie. Daarmee kan op individueel dierniveau het toedienen en registreren van vaccins, antibiotica, gezondheidsmonitoring en dierwelzijn worden bijgehouden. Een eerste pilot van het 'Health System' wordt momenteel op dierenartsenpraktijk De Lintjeshof gedaan.

Kunstmatige intelligentie tegen doodliggen

Met behulp van kunstmatige intelligentie is het volgens Sander Baijens mogelijk om te zorgen voor minder biggensterfte in het vrijloopkraamhok. Een camera met beeldherkenning is zijn idee: BigLife: Artificial intelligence als middel tegen doodliggen. Deze herkent de situatie waarbij de zeug op haar biggen gaat liggen. Vervolgens wordt het geluid van een big hard afgespeeld, waardoor de zeug op natuurlijke wijze wordt gestimuleerd om op te staan.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer