Beter+vakmanschap+aan+de+dag+leggen
Nieuws
© Jos Thelosen

Beter vakmanschap aan de dag leggen

Maatschappelijke ontwikkelingen dwingen varkenshouders en medewerkers richting meer vakmanschap. 'De toenemende aandacht voor dierenwelzijn en diergezondheid vergt diergericht management op de varkensbedrijven', stelt Robert Hoste. 'Slimme technologie in combinatie met het gebruik van de eigen zintuigen kan zowel het dierenwelzijn als de productiviteit verbeteren.'

'Groeiend vakmanschap zal de komende jaren nodig zijn om ontwikkelingen naar vrijloopkraamstallen, lange staarten, niet meer castreren en het verder beperken van het antibioticagebruik tot een structureel succes te maken', benadrukt Hoste. 'Diergericht management vergt waarnemen met het oog van een meester. Aandacht en tijd besteden aan het kijken en luisteren naar dieren en ruiken in hun omgeving.'

De varkenseconoom bij Wageningen Economic Research was spreker op 24 november tijdens de finale van Het Beste Idee van Varkensland in het Brabantse Den Bosch. Van de achttien landen die meedoen aan de internationale varkensvergelijking InterPIG benutten volgens hem de Nederlandse zeugenhouders hun arbeidstijd het meest efficiënt.

'Aan de verzorging van een zeug besteden zij gemiddeld 8,3 uur per jaar en dat is 2,3 uur minder dan bijvoorbeeld een Amerikaanse varkenshouder', zegt Hoste. 'Spaanse varkenshouders besteden gemiddeld 9,0 uur per zeug, Denen 10,9 uur en Duitsers zelfs 12,0 uur.'

Groeiend welzijn

Wel geeft de econoom aan dat er een factor drie verschil zit in arbeidsefficiëntie op Nederlandse zeugenbedrijven van dezelfde omvang. 'Arbeid is een flinke kostenpost, maar is zuinige arbeidsinzet wel zo gunstig? Het kan een goede investering zijn om juist extra arbeid in te zetten om de productie te verhogen. Zeker als dat gebeurt in combinatie met investeren in technieken die werk uit handen nemen en slimme technologie die het management op een bedrijf ondersteunt', stelt Hoste. 'Hopelijk leidt dat tot meer welzijn van de varkens en welzijn voor de ondernemers.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer