%27Dierenwelzijn+kan+beter+in+Nederland%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'Dierenwelzijn kan beter in Nederland'

Expres een kromme zin. Ik bedoel dat het dierenwelzijn in Nederland beter kan, maar ook dat het voor de dieren beter is om in Nederland te blijven.

Het lijkt er echter sterk op dat veel 'stadse' mensen er op uit zijn om de hele veehouderij maar uit Nederland te laten verdwijnen. Met de Partij voor de Dieren voorop en D66 in haar kielzog. Want de Nederlandse natuur lijdt volgens hen vooral onder de stikstofuitstoot door de veehouderij, burgers op het platteland ervaren geuroverlast (dat zijn dan ook vaak de bestuurders van die partijen die zelf niet in de stad, maar op het platteland wonen), het dierenwelzijn op de veehouderijen in Nederland zou slecht zijn, want die leven in megastallen, vogelgriep is een bedreiging voor de volksgezondheid en ga zo maar door.

Er moet zeker wel wat gebeuren aan de stikstofuitstoot en dat kan ook met innovatie. Maar de hele veehouderij laten verdwijnen en dan grote grazers inzetten voor het onderhoud van de natuur brengt de stikstofuitstoot veel minder terug dan gedacht en kost alleen maar veel geld.

De roep dat megastallen slecht zijn voor het dierenwelzijn, is ook veel te kort door de bocht. Als er dieren door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in beslag worden genomen, gebeurt dat doorgaans bij dierhouders die de naam veehouder niet verdienen.

Zeker het dierenwelzijn in de veehouderij kan vaak beter. Dat zal ik niet ontkennen. De staart hoort aan een varken. Het wordt een hele klus om dit voor elkaar te krijgen, maar dat gaat in Nederland lukken. Dat vakmanschap dicht ik de varkenshouders wel toe. Of dat in het buitenland ook zomaar lukt, is de vraag. Duitsland is op weg en de Denen zullen het ook wel klaren, maar verderop in Europa?

Datzelfde geldt voor de vrijloopkraamhokken. Die gaan er komen. Maar kijk je naar Polen, dan lees ik dat ze het daar al een probleem vinden als een kraamhok moet groeien van de huidige 3,5 naar 4,2 vierkante meter per zeug om vrijloop mogelijk te maken. Terwijl dat dan toch echt niet genoeg is.

De omvang van een bedrijf heeft daarbij geen negatieve invloed op het dierenwelzijn eerder een positieve. Op een groot bedrijf zijn er meer en meer gespecialiseerde medewerkers. Die kunnen zorgen voor de extra aandacht die nodig is bij het houden van varkens met een lange staart en zeugen in vrijloopkraamhokken.

Kortom voor een beter dierenwelzijn is Nederland de beste keuze, als de veehouders maar de mogelijkheid en tijd krijgen om hun bedrijf zoals ze altijd al gewend zijn steeds opnieuw verder te verduurzamen.

John Lamers
Redactie Varkens

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer