Opnieuw+Afrikaanse+varkenspest+in+Zuid%2DItali%C3%AB
Nieuws
© Vidiphoto

Opnieuw Afrikaanse varkenspest in Zuid-Italië

In het zuiden van Italië, bij Sanza in de regio Campanië, zijn vijf wilde zwijnen gevonden die besmet blijken met Afrikaanse varkenspest (AVP). De vindplaats ligt zo'n 250 kilometer noordelijker dan de vorige vondst van besmette zwijnen en gehouden varkens in Calabrië in de 'laarspunt' van Italië.

De besmette wilde zwijnen zijn op 20 mei gevonden. De besmetting is 22 mei bevestigd en gemeld bij de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (Woah). Helemaal in het zuiden in Calabrië zijn eerst vier besmette zwijnen gevonden op 26 en 28 april. Daarna werd nog een besmet zwijn gevonden en bleken twee kleine veehouderijen ook besmet.

De vindplaats van de besmette zwijnen in Campanië ligt vrij dicht bij de snelweg A2 naar het zuiden. Bij de besmetting in Calabrië wordt er vanuit gegaan dat dit door menselijk handelen is gekomen. De kans is groot dat dit in Campanië ook het geval is.

Volgens de lokale media zijn er in de regio Campanië erg veel wilde zwijnen. Er is direct een besmette zone van 15 kilometer rondom de vindplaats ingesteld. Lokale jachtteams is gevraagd om te helpen bij het bewaken van de besmette zone.

Vijf besmette regio's in Italië

Het nationale instituut dat de besmettingen in Italië bijhoudt heeft de besmetting in Campanië nog niet gemeld. Met deze nieuwe besmetting erbij hebben in Italië vijf gebieden te kampen met de Afrikaanse varkenspest. Het grote besmette gebied in het noorden valt in de regio's Ligurië en Piëmont. Hier zijn inmiddels 733 besmette zwijnen gevonden en was uitbreiding van het besmette gebied naar het westen en noorden nodig.

In het midden van Italië is de regio Lazio, waarin Rome ligt, besmet gebied. Hier ging het lange tijd goed, maar onlangs zijn hier toch weer zeven besmette zwijnen gevonden. In het zuiden zijn er nu dus twee besmette gebieden: Calabrië en Campanië.

Laatste besmette gebied is Sardinië waar al tientallen jaren een ander type van de Afrikaanse varkenspest voorkomt. In deze regio gaat het juist goed en zijn er dit jaar nog geen uitbraken. Met de laatste uitbraak in Campanië erbij zijn er nu dit jaar in Italië 529 uitbraken bij wilde zwijnen tegenover 277 vorig jaar.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer