Methaanuitstoot+mogelijk+ook+in+industri%C3%ABle+richtlijn
Nieuws
© Studio Van Assendelft

Methaanuitstoot mogelijk ook in industriële richtlijn

Voor de toepassing van de Richtlijn Industriële Emissies (RIE) voor veehouderijbedrijven liggen er uiteenlopende voorstellen van de Europese milieu- en landbouwministers. In juli moet het Europarlement een keuze maken en wordt duidelijk of de methaanemissie ook onder de RIE gaat vallen.

De grens waarboven pluimvee- en varkensbedrijven onder de RIE vallen, zetten de milieuministers op 200 grootvee-eenheden (GVE). Dat zijn 350 zeugen met biggen tot 20 kilo of 650 vleesvarkens.

De landbouwministers stelden hogere grenzen voor van 300 GVE voor varkens. Het allereerste voorstel van de Europese Commissie was overigens 150 GVE voor alle rundvee-, pluimvee- en varkenshouderijen. Later ging dat omhoog naar 300 GVE en nu liggen er dus twee voorstellen met afwijkende waardes.

Strikte normen of compromis

In juli moet er definitief duidelijkheid komen. Dan gaat het Europarlement stemmen over de RIE en wordt duidelijk waar hij voor kiest: de striktere normen van de milieuministers, de normen van de landbouwministers of een compromis.

Voor varkensbedrijven is de beslissing over dieraantallen minder interessant. 'Varkens- en ook pluimveebedrijven hebben in Nederland al te maken met strikte milieunormen', zegt Herman Litjens die namens LTO dit dossier volgt. 'De invoering van de RIE zal daar niet veel aan toevoegen, al zal het wel weer meer administratieve lasten met zich meebrengen.'

Wel kan het lastig worden als de EU ook de methaanuitstoot in de RIE gaat meenemen. Gezien de noodzaak om de CO2-uitstoot te beperken, zou dat kunnen. Dat is een flinke opgave voor rundveehouders, maar ook voor de varkenshouderij moeten daar dan nog systemen voor worden aangewezen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer