Meer+varkensbedrijven+onder+Europese+emissierichtlijn
Nieuws
© Studio Van Assendelft

Meer varkensbedrijven onder Europese emissierichtlijn

Meer varkensbedrijven moeten volgens de Europese Commissie onder Richtlijn Industriële Emissie (RIE) gaan vallen. Nu vallen bedrijven met 2.000 vleesvarkens of 750 zeugen al onder deze richtlijn. Dat zou omlaag gaan naar 500 vleesvarkens en 300 zeugen. Uit een uitgelekt document, dat ingezien is door nieuwsdienst Euractiv, blijkt dat hiermee niet 18 maar 61 procent van de varkensbedrijven wordt geraakt.

In het uitgelekte document blijkt dat de Europese Commissie in eerste instantie is uitgegaan van verouderde cijfers van veehouderijbedrijven uit 2016. Op basis van die cijfers zou 18 procent van de varkensbedrijven onder de RIE gaan vallen.

Op basis van de recentere cijfers van 2020 vallen de percentages echter veel hoger uit. Het aandeel varkensbedrijven dat in heel Europa onder de richtlijn zou vallen, verdrievoudigt dan tot 61 procent. In Nederland en andere landen in West-Europa liggen die percentages nog veel hoger.

Grootvee-eenheden

De data over 2020 zijn nog niet officieel vastgesteld, maar toch gaat de Europese Commissie verder met de regeling. Wel ligt er een voorstel om de grens voor bedrijven die onder de RIE vallen te verhogen van 150 naar 300 grootvee-eenheden. Dan zou toch nog 47 procent van de varkensbedrijven onder de regeling vallen.

In de uitgelekte presentatie wordt vastgehouden aan de 150 grootvee-eenheden, omdat daarmee een grotere emissiereductie wordt behaald. Daarnaast wil de Europese Commissie de richtlijn uitbreiden om de Green Deal- en methaandoelstellingen van de Europese Unie te kunnen behalen.

Best beschikbare technieken

Bedrijven met meer dan 2.000 vleesvarkens of meer dan 750 zeugen vallen nu al onder de RIE, dat was voorheen de Integrated Pollution Prevention and Control (IPPC). Die richtlijn schrijft voor dat de emissies van het veehouderijbedrijf met een techniek uit de lijst met best beschikbare technieken (BBT) moeten worden aangepakt.

Blijft de grens van 150 grootvee-eenheden intact, dan komen bedrijven 500 vleesvarkens of 300 zeugen onder de RIE te vallen. Mocht de Europese Commissie besluiten tot de nieuwe grens, dan gaat die twee jaar later pas in.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer