Voedselveiligheid+in+slachterijen+kan+beter
Nieuws
© Twan Wiermans

Voedselveiligheid in slachterijen kan beter

Op het onderdeel voedselveiligheid worden in de Nederlandse roodvleesslachterijen nog de meeste fouten gemaakt. Maar ook op het onderdeel dierenwelzijn gaat het volgens inspecteur-generaal Gerard Bakker van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) nog te vaak mis.

De NVWA heeft in de eerste helft van 2022 nog 5.700 keer een tekortkoming gezien tijdens het permanente toezicht in de 23 roodvlees- en 16 pluimveeslachterijen. Van die 5.700 tekortkomingen gingen er 1.400 over dierenwelzijn. De verdeling tussen roodvlees en pluimvee wordt daarbij niet vermeld.

'De cijfers laten zien dat slachthuizen op dit moment onvoldoende verantwoordelijkheid nemen om dierenwelzijn en voedselveiligheid te borgen. Het gaat te vaak mis en het moet beter', stelt Gerard Bakker van de NVWA. 'De vereiste verandering en houding van de sector moeten uit het bedrijfsleven zelf komen. Daar waar het bedrijfsleven tekortschiet, grijpen we in.'

Corrigerende maatregel

Op de tekortkomingen die de NVWA tijdens het slachtproces opmerkt kan direct een corrigerende maatregel volgen. Zoals het (tijdelijk) stilleggen of vertragen van het slachtproces, direct iets schoon laten maken of een bepaald onderdeel tot dierlijk bijproduct bestemmen.

Is een corrigerende maatregel niet afdoende, dan volgt er een sanctie. Dat kan zijn een schriftelijke waarschuwing of een boete. In de eerste helft van 2022 kregen de 23 roodvleesslachterijen samen 70 schriftelijke waarschuwingen en 28 boetes. Daarnaast werden 34 boetes uitgedeeld die nog niet onherroepelijk vaststaan. Er loopt dan nog een bezwaar of beroep tegen deze overtreding.

De roodvleesslachterijen kregen op het onderdeel dierenwelzijn drie vaststaande boetewaardige overtredingen. Daarnaast zijn er nog negen niet vaststaande boetewaardige overtredingen vastgesteld. Er zijn hier geen schriftelijke waarschuwingen uitgedeeld.

Meeste overtredingen bij voedselveiligheid

Onder het onderdeel voedselveiligheid vallen de risico's ten aanzien van dierlijke bijproducten, traceerbaarheid, microbiologische normen en hygiënisch werken. Op deze onderdelen werden 70 schriftelijke waarschuwingen uitgeschreven en waren er 25 vaststaande boetewaardige overtredingen. Daarnaast lopen er nog procedures over 24 niet vaststaande boetewaardige overtredingen.

De NVWA controleert op het onderdeel diergezondheid het reinigen en ontsmetten van de veewagens. In het hele eerste halfjaar van 2022 is hierop van alle 23 slachterijen samen één niet vaststaande boetewaardige overtreding vastgesteld.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer