COV+is+het+niet+eens+met+NVWA%2Dcontrole+op+het+mengen+van+varkens+op+slachterijen
Nieuws
© Henk Riswick

COV is het niet eens met NVWA-controle op het mengen van varkens op slachterijen

Op basis van een verzoek van Wakker Dier gaat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) handhaven op het mengen van varkens op slachterijen. Dit verbaast COV-woordvoerder Dé van de Riet. Varkens mogen gewoon worden gemengd op slachterijen en dit zorgt volgens hem amper voor welzijnsproblemen.

Door het mengen zou de sociale rangorde worden verstoord, waardoor varkens met elkaar gaan vechten. Er geldt een overgangstermijn tot augustus 2024, zodat slachthuizen hun stallen kunnen aanpassen.

'Het niet mogen mengen van varkens geldt juist niet voor de slachterijen. Daar gelden andere regels', stelt de woordvoerder van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV). 'Zo mogen de varkens zich niet kunnen bezeren, denk aan scherpe hoeken.' Van de Riet weet dat dit in andere schakels in de keten wel speelt.

'Regels voor houderij'

Ook Jaap de Wit van slagerij Westfort herkent zich niet in dit handhavingsverzoek: 'Het lijkt erop dat regels die bestemd zijn voor de houderij worden toegepast op transport en slachterij. Ik vraag me ook af wat dit gaat doen met het transport en de export van biggen en varkens. Wat blijft mogelijk en hoe?'

Van de Riet vindt het vreemd dat juist slachterijen op het mengen worden aangesproken: 'Agressie komt hoogstzelden voor. We proberen de varkens is die laatste uren zo rustig mogelijk te houden, bijvoorbeeld door ze te douchen. En mocht een varken agressief gedrag vertonen, dan halen we die direct uit de groep. Daarbij is er ook continu toezicht op de varkens. Mocht er iets niet goed zijn, dan wordt dit direct gemeld.'

Wakker Dier gaat ook onderzoeken hoe naleving van de wet kan worden afgedwongen bij varkensbedrijven, veetransporten en verzamelcentra.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer