%27Overal+in+China+zit+Afrikaanse+varkenspest%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'Overal in China zit Afrikaanse varkenspest'

Als je in Nederland woont en werkt is Afrikaanse varkenspest (AVP) gelukkig nog ver weg. Maar als je in China bent en (fok)varkensbedrijven bezoekt, dan komt die gevreesde varkensziekte erg dichtbij. AVP zit overal in China, zegt men tegen mij. Dat heeft wel een positief effect, de biosecuritymaatregelen gaan inmiddels verder dan op andere plekken in de wereld.

Een van de grootste uitdagingen voor de Chinese varkenshouderij is het verhogen van de gezondheidsstatus. Nagenoeg alle varkensziekten kun je op Chinese varkensbedrijven tegenkomen. Daarmee zijn Chinese varkensbedrijven eigenlijk een fantastische stageplek voor onze toekomstige dierenartsen, verzuchtte een bekende Nederlandse dierenarts eens tegen mij.

En daar is dus sinds 2018 AVP bijgekomen. Omdat met AVP besmette bedrijven veelal niet worden geruimd, maar zieke en bijna zieke varkens worden geslacht, wordt het AVP-virus in de voedselketen gebracht. Daardoor kan het via mens en dier letterlijk overal worden gevonden.

Landelijke of regionale bestrijdingsprogramma’s kent men niet of nauwelijks en ook op gezondheid gerichte transportregels voor dieren en sperma ontbreken grotendeels. Elk bedrijf moet zijn eigen maatregelen nemen om zijn varkens te beschermen. Gezien de grote dreiging van AVP én het wantrouwen dat men heeft richting medewerkers en leveranciers, resulteert dit voor de meeste bedrijven in extreem zware biosecurity-eisen.

Medewerkers die gangbaar al op het bedrijf wonen en werken en eventuele bezoekers die het bedrijf binnen willen komen, moeten eerst swabs laten nemen. Er worden swabs genomen van hoofdhaar, gezicht, handen, kleren en schoenen voor een PCR-test op AVP. Als die negatief is – de uitslag komt binnen twee tot vier uur – dan gaat iedereen minimaal 48 uur in quarantaine met vooraf en daarna elke 24 uur douchen en volledig omkleden in schone (bedrijfs)kleding.

Ook alle materialen die worden aangevoerd, van inseminatiepipetten tot het voedsel dat op de bedrijven voor de medewerkers wordt bereid, worden ontsmet via uv-licht of speciale ruimtes waar continu ontsmettingsmiddel wordt verneveld. En voordat je de derde of vierde dag dan daadwerkelijk het varkensbedrijf binnengaat, is het natuurlijk eerst weer een kwestie van douchen en omkleden.

Nederland kan trots zijn op de grote inspanningen die afgelopen decennia succesvol zijn gedaan om een groot aantal varkensziekten uit te bannen. Dit heeft niet alleen tot gezonde varkens en lage gezondheidskosten geleid, maar ook gezorgd voor een prettig werkklimaat voor de varkenshouders en hun medewerkers.

Jan Merks
Onafhankelijk adviseur in China

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer