Vleesconsumptie+Duitsland+daalt+flink
Nieuws
© Twan Wiermans

Vleesconsumptie Duitsland daalt flink

Met ongeveer 4,2 kilo per hoofd van de bevolking is de vleesconsumptie in Duitsland vorig jaar afgenomen ten opzichte van het jaar ervoor. Varkensvlees is met 2,8 kilo de grootste daler. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Federaal Informatiecentrum voor de Landbouw (BZL). De dalende trend in de vleesconsumptie zet door.

De consumptie van rund- en kalfsvlees was in 2022 900 gram per hoofd van de bevolking lager dan in 2021. De consumptie van pluimveevlees is in deze periode met 400 gram verminderd. Dat is voor het eerst. De totale vleesconsumptie komt in 2022 uit op 52 kilo per hoofd van de bevolking. Het is het laagste verbruik sinds het begin van de verbruiksberekeningen in 1989. Het is ook voor het eerst dat het verbruik van varkensvlees onder de 30 kilo per persoon uitkomt.

De trends in de binnenlandse vraag en de duidelijk dalende veestapel worden weerspiegeld in de nettoproductie van in eigen land geslachte dieren: in vergelijking met het voorgaande jaar werd 9,8 procent minder varkensvlees geproduceerd. De zelfvoorzieningsgraad met varkensvlees daalde naar 125,8 procent. In 2021 was dit nog 128,9 procent. De productie van rund- en kalfsvlees nam met 8,2 procent af en van pluimveevlees met 2,9 procent. De totale zelfvoorzieningsgraad van vlees daalde van 118 procent in 2021 naar 116 procent in 2022.

In de loop van 2023 wordt de rekenmethodiek voor de vleesvoorziening aangepast. Hierdoor kunnen de nieuwe waarden afwijken van de oude. Het aanbod van vlees over de afgelopen tien jaar zal met de nieuwe methode worden herberekend voor een goede vergelijking met het huidige verbruik.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer