Jaar+van+de+waarheid+voor+Hongaarse+vleesindustrie
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Jaar van de waarheid voor Hongaarse vleesindustrie

De vleesindustrie in Hongarije gaat een uitermate lastig jaar tegemoet. Het lijkt op het begin van een crisis omdat de klimaatverandering de inlandse productie van mais en tarwe parten gaat spelen. Ook de inflatie en de dalende vraag naar de winstgevende lokale vleesproducten en specialiteiten voorspellen weinig goeds.

Hongarije produceert onder normale omstandigheden tussen de 6,5 en 9,3 miljoen ton mais per jaar. Hiervan wordt 35 tot 45 procent geëxporteerd en 20 tot 25 procent industrieel verwerkt. In 2022 is door de droogte de maisproductie meer dan gehalveerd. De schatting is ongeveer 3,2 miljoen ton. Die hoeveelheid dekt niet eens de binnenlandse vraag naar mais voor menselijke consumptie van rond de 4 miljoen ton per jaar.

Voorspellingen van klimaatwetenschappers vallen niet gunstig uit voor akkerbouwers in een groot aantal regio's in Hongarije. Droogte en hitte maken de kans op misoogsten in de toekomst alleen maar groter. Daarnaast maakt de import van goedkope granen uit onder meer Oekraïne het akkerbouwers lastig om rendement te behalen met de graanteelt.

Structurele problemen

De Hongaarse vleesindustrie wordt in 2023 opnieuw flink op de proef gesteld, meldt agroberichtenbuitenland.nl. Ruim tien jaar geleden gebeurde dat ook al als gevolg van de aanhoudende effecten van de wereldwijde financiële crisis in 2009. Dat koste veel veehouders, slachterijen en vleesverwerkers de kop. Met ontwikkelsubsidies leek de Hongaarse vleesproductieketen er weer bovenop te komen, maar structurele problemen en nieuwe marktuitdagingen kunnen dit jaar leiden tot een nekslag.

Het productievolume van de Hongaarse slachthuizen, die wel modern zijn, is veel te beperkt. Om toch het aanbod van vleesvee weg te werken, zoeken ze naar dure en inefficiënte oplossingen, waardoor al meteen een concurrentienadeel optreedt. De huidige economische crisis en inflatie en de hoge inputkosten (energie en diervoeders) komen daar nog eens bij. De forse daling van het inkomen van de Hongaarse consumenten leidde tot een daling van de vraag naar lokale producten en specialiteiten. Juist deze producten zorgden afgelopen jaren voor de winstgevendheid van de te kleine en inefficiënte vleesverwerkende bedrijven in Hongarije.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer