Veelbelovende+stappen+met+AVP%2Dvaccin+in+Frankrijk
Nieuws
© Hans Menop

Veelbelovende stappen met AVP-vaccin in Frankrijk

Franse onderzoekers maken veelbelovende stappen met een vaccin tegen Afrikaanse varkenspest (AVP). Omdat het vaccin ook oraal via lokaas kan worden toegediend, is het ook in te zetten voor beteugeling van de ziekte bij wilde zwijnen.

Dat meldt Het Franse referentielaboratorium voor dierziekten Anses. In Europa gaat de Georgia 2007/1-virusstam van AVP rond. Onderzoekers van het Franse referentielaboratorium, onderdeel van het Franse agentschap voor voedsel, milieu, gezondheid en veiligheid (Anses), ontdekten per toeval een verzwakte variant van Afrikaanse varkenspest (AVP). Die variant veroorzaakt alleen lichte koorts. Normaal gesproken is een infectie met de Georgia-stam van Afrikaanse varkenspest dodelijk.

Tijdens de experimenten werd het verzwakte virus zowel oraal als intramusculair toegediend. Varkens vertoonden na toediening slechts lichte verschijnselen van de ziekte. Helemaal perfect was het nog niet, melden de onderzoekers. Veelbelovend noemen zij dat de varkens die het verzwakte virus kregen, binnen twee weken een goede immuunrespons lieten zien. Hierdoor kunnen ze een infectie met het veldvirus overleven.

Op twee manieren toe te dienen

Volgens onderzoeker Marie-Frédérique Le Potier is het belangrijk dat het afgezwakte virus op twee manieren is toe te dienen. Via injectie kan het gebruikt worden op varkensbedrijven. Wilde zwijnen kunnen het oraal toegediend krijgen via lokaas. Langs die route heeft Frankrijk net na de eeuwwisseling klassieke varkenspest onder de wilde zwijnen uitgeroeid.

De onderzoekers is het nu gelukt om het virus onder laboratoriumomstandigheden te vermeerderen. Er zijn geen cellenlijnen meer nodig om het virus te vermeerderen. Dat maakt mogelijk het vaccin in grote hoeveelheden te produceren. Van het in het laboratorium gemaakte vaccinvirus wordt een varken minder ziek dan van de originele afgezwakte stam, terwijl de bescherming tegen het veldvirus nog steeds goed is.

Ander voordeel is dat het door de wetenschappers van Anses ontwikkelde virus niet via genetische manipulatie tot stand is gekomen. Toepassing bij wilde zwijnen zal hierdoor gemakkelijker zijn en in Europa ook de eerste keuze. AVP komt nu eenmaal het meest voor bij wilde zwijnen en die vormen ook een risico voor overdracht naar de varkensbedrijven.

Anses heeft al patent op verkregen op het virus, waardoor farmaceutische bedrijven er gebruik van kunnen maken.

Onderzoek loopt nog door

Onderzocht wordt nog of het verzwakte virus niet van dier op dier overgedragen kan worden of opnieuw virulent kan worden. En of voorkomen wordt dat gevaccineerde dieren drager van het veldvirus kunnen worden wanneer zij daarmee in contact zijn geweest en vervolgens dit veldvirus weer kunnen verspreiden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer