In+drie+maanden+meer+besmette+zwijnen+in+Itali%C3%AB+dan+in+heel+2022
Nieuws
© Vidiphoto

In drie maanden meer besmette zwijnen in Italië dan in heel 2022

In de eerste drie maanden van dit jaar zijn er in Italië 299 met Afrikaanse varkenspest besmette wilde zwijnen gevonden. Dat zijn er meer dan in heel 2022, het eerste jaar waarin het besmettelijke virus op het vasteland van Italië bij een wild zwijn is aangetoond.

Alle met Afrikaanse varkenspest besmette wilde zwijnen zijn in Italië dit jaar gevonden in het besmette gebied in de noordwestelijke regio's Ligurië en Piëmonte. De besmette zwijnen zijn vooral aan de randen van het besmette gebied ontdekt, met name in het noorden. Daarom worden de bewakingszones daar uitgebreid. In het westen zijn de vaste hekken rondom het besmette gebied al klaar, maar in het oosten nog niet.

In de regio rond Rome zijn sinds 17 september 2022 geen nieuwe besmettingen met het virus vastgesteld. Op het eiland Sardinië waar al tientallen jaren Afrikaanse varkenspest heerst, van een andere stam dan op het vasteland van Italië en Europa, was dit jaar één uitbraak op een backyardbedrijf. Bij de wilde zwijnen op Sardinië lijkt de virusziekte nu bijna onder controle. Er zijn geen besmette wilde zwijnen meer gevonden. Ook bij het onderzoek van de bejaagde wilde zwijnen zijn geen besmette dieren gevonden. Op het eiland wordt actief gezocht naar oude karkassen van wilde zwijnen die vervolgens worden opgeruimd.

Hobbybedrijf Duitsland

In Duitsland zijn dit jaar 476 besmette wilde zwijnen gevonden en is op 28 februari een hobbyhouderij besmet geraakt. De besmetting van de hobbyhouderij komt volgens de Duitse deskundigen van het Friedrich Loeffler Institut hoogstwaarschijnlijk vanuit de wilde zwijnen. Beide hobbyhouderijen binnen de 3 kilometerzone rondom het besmette hobbybedrijf en 31 (hobby)bedrijven met in totaal 3.665 varkens binnen de 10 kilometer zijn op Afrikaanse varkenspest getest. Geen van die bedrijven bleek besmet.

Het besmette hobbybedrijf ligt in de regio van de stad Cottbus. Dat ligt aan de noordzijde van de regio Spree-Neiße. In Cottbus zijn 20 besmette zwijnen gevonden en in Spree-Neiße 168. Deze regio grenst aan de deelstaat Saksen waar Afrikaanse varkenspest nog steeds veel besmettingen veroorzaakt. Er zijn daar in totaal 277 besmette zwijnen gevonden.

Vangkooien

In de deelstaten Brandenburg en Saksen wordt nog steeds intensief gezocht met drones en hondenbrigades naar dode besmette zwijnen. Ook worden vangkooien ingezet om de zwijnen in de witte zones rondom de besmette gebieden te vangen. Verder wijzen de autoriteiten erop dat de poorten in de vaste hekwerken gesloten moeten blijven en dat iedereen beschadigde hekwerken zo snel mogelijk meldt.

In Polen zijn in de eerste drie maanden van dit jaar 1.312 met Afrikaanse varkenspest besmette zwijnen gevonden en/of geschoten. Het overgrote deel hiervan in het westen van Polen dat grenst aan de getroffen deelstaten Brandenburg en Saksen. Bij gehouden varkens zijn nog geen uitbraken in Polen geweest. Wel houdt de sector zijn hart vast omdat de regering de bioveiligheidsvoorschriften voor de backyardbedrijven wil versoepelen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer