Zorgen+stapelen+zich+op+voor+Spaanse+vleessector
Nieuws
© Anice

Zorgen stapelen zich op voor Spaanse vleessector

De verwerkingskosten zijn fors gestegen en de onzekerheden over afzetmarkten en de regeldruk met name vanuit Brussel nemen in Spanje toe. Dat werkt in dat land verstikkend voor de vleesindustrie. Daar bovenop komen de teruglopende aantallen slachtdieren en de oplopende prijzen. Voor de korte en middellange termijn ziet de Nationale Vereniging van Vleesindustrieën van Spanje (Anice) geen veranderingen van deze trends.

De schaarste in de aanvoer van met name varkens en runderen zorgt voor historische prijsstijgingen van vleesgrondstoffen. Zo is de varkensproductie in de Europese Unie (EU) sinds 2020 aan het dalen. In 2022 is zelfs 6 procent minder varkensvlees geproduceerd dan in het jaar ervoor, meldt Anice. Duitsland en Polen liepen voorop met een daling van 10 procent, Italië produceerde 7,2 procent minder varkensvlees en Denemarken schakelde 7 procent terug.

Duitsland is volgens Anice typerend voor de penibele situatie in de vleesindustrie. Door de hoge verwerkingskosten en het al meerdere jaren ontbreken van winstgevendheid zijn in dat land activiteiten gestopt. De politieke druk vanuit de groene hoek, onzekerheden als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de aanhoudende gevolgen van Afrikaanse varkenspest dragen daaraan bij.

Geringe daling is trendbreuk

In Spanje is de daling wat betreft varkensvlees minder groot. Afgelopen jaar is slechts 1 procent minder varkensvlees verwerkt. Dat is minder dan de andere EU-lidstaten met een belangrijke varkenssector, maar het betekent voor Spanje wel een trendbreuk.

Anice constateert dat het de eerste productiedaling is na tien jaar van constante groei van de Spaanse varkenshouderij. Bovendien zorgt de toenemende regeldruk ervoor dat uitbreiding van varkenssector in Spanje wordt bemoeilijkt. Duurzaamheids- en dierenwelzijnsregelgeving vanuit Brussel komen daar nog bij.

De schaarste aan vleesvarkens heeft ook effect op de prijsontwikkeling. De notering voor levende varkens blijft sinds het begin van het jaar stijgen. Die prijs ligt momenteel gemiddeld 47 procent hoger dan een jaar geleden. De biggenprijs is zelfs 80 procent hoger dan een jaar geleden. Anice ziet vooralsnog geen verandering van deze situatie, maar uit wel haar zorgen over deze ontwikkelingen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer