Roep+om+meer+Europese+druk+op+regionalisering
Nieuws
© Trouw Nutrition

Roep om meer Europese druk op regionalisering

De Spaanse varkenshouderij vreest de komst van Afrikaanse varkenspest (AVP). Dat zou direct de afzet naar derde landen blokkeren van de grootste exporteur van varkensvlees in Europa. Er moet meer druk vanuit Europa komen op het internationaal toelaten van regionaliseringsprogramma’s bij AVP-uitbraken.

Die oproep doet Alberto Herranz, Interporc-directeur en vertegenwoordiger van de Spaanse varkenssector, richting Brussel. Uiteraard verdient het vrij blijven van AVP de absolute prioriteit. Daarom volgen de Spanjaarden de ontwikkelingen van Afrikaanse varkenspest in diverse Europese landen nauwlettend. ‘Mocht ooit Afrikaanse varkenspest uitbreken dan moeten we met regionaliseringsprogramma’s de export van varkensvlees naar derde landen veilig zien te stellen. Europa dient dat zo snel mogelijk internationaal te regelen.’

Tegelijk uit Herranz op Cárnica kritiek op de hyperregulering vanuit de nationale overheid en de EU. ‘De varkenssector krijgt anno 2023 continu te maken met aanpassingen van Europese en nationale richtlijnen, verordeningen en decreten.’

Wetenschappelijke waarheden

Ook de ruimte voor de antivleeslobby is voor Interporc een doorn in het oog. Er wordt een vertekend beeld geschetst terwijl 88 procent van de Spanjaarden een alleseter is en de 7 procent flexitariërs eten ook af en toe vlees. ‘Er zijn slechts 4 procent vegetariërs en 1 procent veganisten, maar die krijgen wel de meeste media-aandacht met hun antivleesboodschap. Daarom is belangrijk onze reputatie op te bouwen gebaseerd op data en wetenschappelijke waarheid’, benadrukt hij. ‘Samen met artsen en wetenschappers willen we het belang van de voedingswaarde van varkensvleesproducten voor de mens onder de aandacht brengen. Vlees eten is geen kwestie van mening, maar van biochemie en gezondheid.’

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer